Bij de komende jaarwisseling mag ook in Scheveningen een vreugdevuur worden aangestoken, maakte de gemeente Den Haag dinsdag bekend. Vorige week werd al een evenementenvergunning verstrekt aan de wijk Duindorp.

Voordat aan Scheveningen het groene licht kon worden gegeven, wilde de gemeente eerst met de buurt in gesprek over maatregelen ter bescherming van paviljoens die tijdens de winter op het strand mogen blijven staan. "De vergunningen voldoen aan alle eisen", aldus de gemeente dinsdag.

De vreugdevuren waren tientallen jaren lang een traditie in Den Haag. Buurten bouwden hoge stapels van kratten en kerstbomen. Vooral tussen Scheveningen en Duindorp, twee wijken die vlak bij elkaar liggen, ontstond rivaliteit. Dat ging mis bij de jaarwisseling 2018/2019. Door de harde wind ontstond bij Scheveningen een vonkenregen. Brandende stukjes hout vlogen over de huizen, waardoor op meerdere plekken branden ontstonden.

Bij onderzoek bleek dat de bouwers zich niet aan de afspraken met de gemeente hadden gehouden. De torens werden hoger dan afgesproken, en de gemeente zag dat door de vingers uit angst voor ongeregeldheden. Het onderzoek leidde tot het opstappen van burgemeester Pauline Krikke.

De afgelopen twee jaar werden de vreugdevuren afgelast. Twee jaar geleden leidde dat tot grote onrust en rellen.

De strijd om het hoogste vreugdevuur wordt komende jaarwisseling wel aan banden gelegd. De stapels mogen maximaal 10 meter breed, lang en hoog zijn. Vergeleken met de laatste vreugdevuren is dat ongeveer de helft van de lengte en de breedte en een kwart van de hoogte.

Ook op twee andere plekken in Den Haag, in de wijken Laak en Escamp, komt waarschijnlijk een vreugdevuur. De vergunningen daarvoor worden "zo snel mogelijk" verleend, aldus de gemeente.