Een 35-jarige man uit Amsterdam heeft door de politierechter naast een taakstraf van zestig uur en een voorwaardelijke celstraf van één maand een gebiedsverbod voor alle Amsterdamse politiebureaus opgelegd gekregen, meldt het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag. Hij zou agenten bijna dagelijks hebben geprovoceerd door ze te filmen en die filmpjes, voorzien van de naam van de betreffende agent, vervolgens op YouTube te publiceren.

De man stond terecht op verdenking van onder meer belediging van agenten. Een aantal agenten heeft aangifte gedaan. De officier van justitie had een deels voorwaardelijke gevangenisstraf geëist.

De politierechter ging mee in de eis van het OM dat de twee telefoons van de man verbeurd moesten worden verklaard. De man moet conform de eis ook alle beelden waarop agenten staan van zijn YouTube-account verwijderen.

"Filmen mag in de openbare ruimte", lichtte de officier de eis toe. "Van politiemensen vragen we om hiermee om te gaan, we leiden ze hiertoe op."

"Maar er zijn grenzen tot waar het mag. Die grenzen heeft verdachte echt gepasseerd, door agenten lastig te vallen als ze hun werk uitoefenen, hun privacy te schenden door hun namen op internet te plaatsen, hun gezichten herkenbaar in beeld te brengen en kentekens - zowel zakelijk als privé - te filmen en te publiceren."

De man wilde "misstanden bij de politie aankaarten", zo heeft hij verklaard. In de filmpjes op YouTube zei hij dat agenten corrupt waren.

Online agressie tegen agenten verdubbeld in 2020

In 2020 verdubbelde het aantal meldingen van agressie tegen agenten op sociale media ten opzichte van 2019, bleek in april uit de door de politie gepubliceerde jaarcijfers Geweld Tegen Politie Ambtenaren (GTPA). Een vorm daarvan is doxing, het openbaar maken van privégegevens van mensen.

Vanuit de politie wordt er daarom voor gepleit om doxing strafbaar te maken. Demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) wil doxing aanpakken met een maximale gevangenisstraf van een jaar.

Man moet na plassen in cel ook schoonmaakkosten vergoeden

De dinsdag veroordeelde man is in de loop van de tijd diverse malen aangehouden. Toen hij een keer werd aangehouden omdat hij voor overlast zorgde, urineerde hij in de politiecel, wat ook op camerabeelden is te zien. Normaal gesproken geeft een arrestant via de intercom aan dat hij of zij van het toilet gebruik wil maken en dan wordt dat geregeld.

De officier had ook toewijzing van de vordering van de benadeelde partij geëist: de kosten die de politie voor het schoonmaken van de cel had gemaakt. De politierechter wees die vordering toe.