In de provincie Groningen zijn maandag twee aardbevingen geweest. Het dorp Zeerijp werd in de ochtend opgeschrikt door een aardbeving met een magnitude van 2.5. De tweede aardbeving deed zich rond 15.30 uur voor in Appingedam en had een magnitude van 1.8.

Zeerijp ligt in de buurt van Loppersum, dat vaker door aardbevingen is getroffen. De beving vond even voor 5.00 uur op 3 kilometer diepte plaats, meldt het KNMI. De aardbeving bij Appingedam was eveneens op een diepte van 3 kilometer. Het zou niet om een naschok van de aardbeving bij Loppersum gaan.

Een woordvoerder van het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) zegt tegen NU.nl dat het vooralsnog moeilijk is om te bepalen hoeveel schademeldingen er van deze specifieke bevingen zijn gedaan, omdat er wekelijks "honderden schademeldingen" bij het IMG binnenkomen. Bovendien doet niet iedereen direct melding van schade.

"We kijken meestal naar het gemiddelde aantal meldingen van de afgelopen 24 uur in het getroffen gebied. Als we dan na een aardbeving een toename in dat gemiddelde zien, weten we dat dit waarschijnlijk door de beving komt", aldus de woordvoerder. "De ervaring leert dat dit soort bevingen niet tot honderden extra meldingen leidt."

In Groningen komen vaker aardbevingen voor als gevolg van jarenlange gaswinning in de provincie. Deze zomer vonden er nog twee aardbevingen vlak na elkaar plaats in Stedum. De zwaarste beving tot nu toe vond plaats in 2012 bij het gehucht Huizinge in de toenmalige gemeente Loppersum. Die beving had een magnitude van 3.6.