Er zijn meer dan twintig arrestaties verricht bij restaurant WAKU WAKU in Utrecht, meldt de politie woensdagavond in gesprek met NU.nl. Tientallen mensen verzamelden zich er ondanks een demonstratieverbod.

De opgepakte betogers weigerden - na meerdere sommaties - naar de aangewezen demonstratieplek op het Jaarbeursplein te gaan. "We hebben de mensen eerst vriendelijk gevraagd weg te gaan", aldus een politiewoordvoerder. "Daar gaf niet iedereen gehoor aan."

Enkele demonstranten werden apart vervoerd omdat zij zich tegen hun arrestatie hadden verzet. Zij kregen handboeien om en moesten mee in politiebusjes.

De demonstranten stonden voor het veganistische restaurant dat weigerde gasten te controleren op hun QR-code. Dit leverde eerder al overlast op voor het verkeer en de omliggende (horeca)bedrijven. Daarom mag voortaan alleen nog worden gedemonstreerd op het Jaarbeursplein.

Politie, het Openbaar Ministerie (OM) en de gemeente lieten eerder op woensdag weten bang te zijn voor "wanordelijkheden". "Het risico op verstoringen van de openbare orde neemt toe naarmate de situatie langer voortduurt", aldus burgemeester Sharon Dijksma.

Veel politie op de been bij restaurant WAKU WAKU in Utrecht
27
Veel politie op de been bij restaurant WAKU WAKU in Utrecht