De rechtbank in Utrecht behandelt donderdag in een kort geding de sluiting van het Utrechtse restaurant WAKU WAKU. Het restaurant heeft de rechter gevraagd het besluit van de gemeente terug te draaien.

Het restaurant op het Vredenburg in Utrecht is door de gemeente Utrecht gesloten omdat het weigert de QR-code bij gasten te controleren in verband met het coronavirus. Hierdoor is het al enkele dagen het toneel van protesten.

Demonstranten blijven WAKU WAKU ook woensdag steunen. De paar aanwezige demonstranten zeggen dat ze er al sinds dinsdag staan en later afgelost worden door andere actievoerders. Ondertussen is er ook een crowdfundingactie opgestart voor het restaurant. Die heeft tot nu toe meer dan 212.000 euro opgeleverd.

De gemeente had de sloten van het restaurant dinsdag vervangen. Toch slaagde de eigenaar erin de deuren open te breken. 's Avonds verkocht WAKU WAKU drankjes vanuit de deuropening aan de zeker driehonderd sympathisanten die waren afgekomen op de "symbolische heropening". Het werd zelfs zo druk dat burgemeester Sharon Dijksma mensen ertoe opriep naar het nabijgelegen Vredenburgplein te gaan, omdat daar meer ruimte was.

Voorafgaand aan de opening vond er een gesprek plaats tussen de gemeente en de ondernemer, waarbij Dijksma aanwezig was. Zij zei dat "het restaurant dicht is en blijft". De exploitant spande hierop het kort geding aan. De zitting begint donderdag om 10.00 uur en is via een livestream te volgen. Het is nog niet bekend wanneer de rechter uitspraak doet.

Opnieuw tientallen demonstranten bij gesloten restaurant in Utrecht
41
Opnieuw tientallen demonstranten bij gesloten restaurant in Utrecht