Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag celstraffen tot twaalf maanden en hoge geldboetes geëist tegen verdachten in een omvangrijke mestfraudezaak. De verdachten staan terecht voor het illegaal handelen in digestaat - een organisch restproduct dat giftige stoffen kan bevatten - en het illegaal gebruiken van digestaat als mest.

Digestaat kan volgens het OM niet zonder vergunning worden verwerkt, verhandeld en vervoerd. Volgens het OM zijn ook veel (Duitse) landbouwers jarenlang om de tuin geleid over welke producten aan hen werden geleverd. Dat wordt de verdachten aangerekend, evenals het plegen van valsheid in geschrifte, het niet bijhouden van administratie en het gebrek aan handelsdocumenten.

In totaal heeft het OM negentien verdachten in het vizier. Tegen de hoofdverdachten worden gevangenisstraffen tot 12 maanden en geldboetes tot een hoogte van 160.000 euro geëist. Enkele andere verdachten moeten bedragen tot 65.000 euro terugbetalen, als het aan het OM ligt. Drie boeren hoorden taakstraffen tegen zich eisen van respectievelijk 120 en 240 uur.

Het OM vermoedde eerder dat de betrokkenen deel uitmaakten van een criminele organisatie, maar dat werd vandaag ontkracht vanwege een gebrek aan bewijs. De komende dagen wordt de rechtszaak vervolgd met pleidooien van de verdediging. De Amsterdamse rechtbank doet vermoedelijk in december uitspraak.