Het Haagse raadslid Arnoud van Doorn is zondagochtend aangehouden omdat hij verdacht gedrag vertoonde in de nabijheid van demissionair premier Mark Rutte, bevestigt zijn advocaat Anis Boumanjal dinsdag na berichtgeving van het AD. Van Doorn werd maandagavond weer op vrije voeten gesteld, maar het onderzoek naar het raadslid loopt nog.

Volgens Boumanjal is Van Doorn aangehouden op "verdenking van het voorbereiden van een moordpoging op demissionair premier Mark Rutte". Het raadslid van de Partij van de Eenheid zou die bewuste ochtend in Den Haag zijn geweest voor een bezoek aan zijn moeder.

Hij zou ook bij een sportschool en een café zijn geweest, aldus de advocaat in een verklaring. "Kennelijk zijn dat ook plaatsen waar de heer Rutte sport, dan wel zijn koffie nuttigt of aanwezig was." Ook zou Van Doorn aandacht hebben besteed aan een voor hem opmerkelijke BMW.

Het Openbaar Ministerie (OM) laat weten dat zondag iemand is aangehouden wegens het vertonen van verdacht gedrag. Deze persoon heeft volgens de woordvoerder een dag vastgezeten omdat er "veel moet worden onderzocht".

Na verhoor zou Van Doorn op vrije voeten zijn gesteld. Zijn advocaat zegt tegen de krant dat dit "zonder redelijk vermoeden van schuld" was en dat zijn cliënt daarom niet aangehouden had mogen worden.

Rutte krijgt momenteel extra beveiliging omdat hij doelwit zou zijn van een aanslag of ontvoering, zo bleek maandag. Eerder deze maand zou informatie over een mogelijke aanslag zijn binnengekomen, schreef het AD. Er zijn zowel zichtbare als onzichtbare beveiligingsmaatregelen getroffen.

Dreiging richting Rutte: dit is de impact van zware beveiliging
160
Dreiging richting Rutte: dit is de impact van zware beveiliging