Voormalig dansschoolhouder Khalid A. (38) uit Groningen is veroordeeld tot zeven jaar cel voor het verkrachten en aanranden van dertien jonge vrouwelijke dansers. De celstraf is hetzelfde als de eis van het Openbaar Ministerie (OM).

A. heeft zich volgens de rechtbank in Groningen ook schuldig gemaakt aan andere vormen van seksueel grensoverschrijdend gedrag en aan pogingen tot aanranding en verkrachting.

De slachtoffers zijn leerlingen, stagiairs en docenten van Groningen Dance Center (GDC) en waren bijna allemaal minderjarig. A. runde de dansschool met circa 450 leerlingen, die inmiddels is gesloten, sinds 2004.

Het misbruik begon in 2015 en vond plaats tijdens privésessies. Die waren volgens A. nodig voor een carrière in de Verenigde Staten of om bij een demoteam te komen. Vaak ging het om stretchoefeningen en massages. Daarbij bracht A. het hoofd van slachtoffers, zittend in een split of spagaat, naar zijn geslachtsdeel.

De rechter vindt de verklaringen betrouwbaar. A. heeft volgens de rechter misbruik gemaakt van zijn machtspositie. De rekoefeningen hadden "onmiskenbaar een seksuele lading", aldus de rechter.

Gedrag van A. stond al eerder ter discussie

Het gedrag van A. stond in 2017 al ter discussie, maar dat leidde toen niet tot aangiftes. Na nieuwe gevaarlijke situaties stapten de vrouwen in augustus 2020 naar de politie.

A. heeft ook een beroepsverbod van vijf jaar en een contactverbod met de slachtoffers van vijf jaar gekregen, die ingaan na de celstraf. A. is volledig toerekeningsvatbaar. Deskundigen hebben geen psychische stoornissen bij hem aangetroffen.