De bewoners van negen woningen in een flat in het Amsterdamse stadsdeel Oost die woensdagavond geëvacueerd moesten worden na de vondst van kwik in het trappenhuis, kunnen donderdagmiddag weer terug naar hun woning. Hoewel aanvankelijk werd gemeld dat het om een groot aantal bolletjes kwik ging, bleek dit uiteindelijk mee te vallen, meldt de politie.

De brandweer kreeg woensdagavond een melding van een bewoner die bolletjes kwik had gevonden in het pand aan de Insulindeweg. Uit voorzorg werden de bewoners van negen woningen geëvacueerd via een ladderwagen. Wie dat niet durfde, kreeg een masker en speciale schoenen om via het trappenhuis naar buiten te gaan. De bewoners hebben de nacht elders doorgebracht.

Waar de bolletjes precies vandaan zijn gekomen, is nog niet duidelijk. Volgens een politiewoordvoerder lijkt het erop dat de bolletjes ergens uit zijn gekomen, bijvoorbeeld een kapotte barometer. Vermoedelijk heeft het kwik zich verspreid omdat mensen erdoorheen zijn gelopen. Daardoor leek het alsof het om een grote hoeveelheid ging.

Kwik is giftig en bij langdurige blootstelling aan de dampen ervan kan er blijvende schade aan de gezondheid ontstaan. Een speciaal reinigingsteam heeft het trappenhuis schoongemaakt. De bolletjes waren moeilijk te verwijderen omdat ze makkelijk kunnen wegrollen tussen kieren.