De brandweer in Amsterdam heeft bewoners van negen woningen geëvacueerd nadat een grote hoeveelheid kwik was gevonden in een trappenhuis. Volgens een woordvoerder van de brandweer liggen er overal bolletjes kwik. De brandweer werd gealarmeerd door een bewoner die het had ontdekt.

Zeven bewoners van het pand aan de Insulindeweg zijn elders ondergebracht. Om te voorkomen dat de bewoners met zeer giftige kwikdampen in aanraking zouden komen, is een aantal via een ladderwagen naar beneden gehaald. Anderen die dat eng vonden, kregen maskers en speciale schoenen en gingen via het trappenhuis naar buiten.

Het is nog niet duidelijk wanneer de bewoners terug kunnen. Eerst moet het kwik worden verwijderd en moeten de woningen gecontroleerd worden. De bolletjes zijn moeilijk te verwijderen, omdat ze makkelijk kunnen wegrollen tussen kieren. Kwik is giftig en bij langdurige blootstelling kan er blijvende schade aan de gezondheid ontstaan.

Een team van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is woensdagavond gearriveerd om metingen te doen naar kwikdampen in de woningen. Vervolgens gaat een specialistisch reinigingsteam de boel schoonmaken. Het opruimen gaat de hele nacht duren, aldus de brandweer.

Het is nog niet duidelijk hoe het kwik daar terecht is gekomen en waar het vandaan komt.