Gemeenten zullen vanaf dit weekend niet direct straffen uitdelen als ondernemers of bedrijven het coronatoegangsbewijs (CTB) van hun bezoekers niet controleren. Bij herhaaldelijke overtredingen kan de lokale driehoek (gemeente, politie en Openbaar Ministerie) overgaan tot een zogenoemde last onder dwangsom van 2.500 euro. De boete kan tot 10.000 euro oplopen en een locatie kan zelfs gesloten worden.

Dat is de uitkomst van een overleg tussen het ministerie van Justitie en Veiligheid en de voorzitters (burgemeesters) van de veiligheidsregio's van woensdag.

Gemeenten mogen zelf bepalen hoe zij handelen en wanneer ze overgaan tot sluiting. Ook bepaalt de burgemeester wanneer de last onder dwangsom er weer af gaat. Een dwangsom hoeft vaak pas worden betaald als de overtreding nog een keer heeft plaatsgevonden.

De driehoek concentreert zich bij de handhaving op de locaties waar het risico op besmetting en/of niet-naleving het grootst is. Volgens het ministerie wordt er op deze manier "recht gedaan" aan de inspanning die ondernemers en instellingen leveren "om de maatregelen na te leven".

Gemeenten zeggen eerst met ondernemer in gesprek te gaan

Diverse gemeenten zeggen dat zij niet direct optreden als horecazaken niet controleren op coronatoegangsbewijzen, maar eerst met ondernemers in gesprek gaan om ze te waarschuwen. Dat blijkt uit een rondgang van persbureau ANP langs verschillende gemeenten.

Zo laten Amsterdam, Rotterdam en Den Haag weten dat ze eerst met ondernemers gaan praten en vervolgens een waarschuwing zullen geven. Pas als dit niet helpt, kan een sanctie volgen.

Stelselmatige overtreders moeten volgens Amsterdam rekening houden met een sluiting van een week, schrijft burgemeester Femke Halsema in een brief aan de gemeenteraad. Aanvankelijk had zij juist aangekondigd niet actief te zullen handhaven op het toetsen van de coronapas. In Eindhoven kan de sluiting twee weken duren.

Coronapas vanaf zaterdag verplicht in onder meer horeca

Vanaf zaterdag is de coronapas verplicht voor toegang tot de horeca, de kunst- en cultuursector en (sport)evenementen. Ondernemers en bedrijven moeten de QR-codes van bezoekers controleren.

Het kabinet liet eerder al weten 45 miljoen euro uit te trekken om te helpen bij de handhaving. "Dit geld kan worden ingezet voor bijvoorbeeld beveiligers, controleurs of hosts die ondernemers helpen bij de controle van het CTB", aldus het ministerie van Justitie. Hoe dat geld verdeeld wordt, is nog niet bekend.

Waarom de coronapas volgens het kabinet geen vaccinatieplicht is
208
Waarom de coronapas volgens het kabinet geen vaccinatieplicht is