De rechtbank in Den Bosch heeft een 74-jarige man uit Boxtel veroordeeld tot een taakstraf van dertig uur. De man mishandelde een van de honden die hij opleidde voor politiewerk. Hij was al door de vereniging voor politiehonden op non-actief gezet.

De man had de hond tijdens de trainingen geslagen en geprikt met een zogenoemde veedrijver, een stok die elektrische schokken geeft. De zaak kwam in maart van dit jaar aan het licht toen het televisieprogramma Zembla een uitzending wijdde aan honden die bij opleidingsclubs tijdens traningen mishandeld zouden worden.

In die uitzending was te zien dat de 74-jarige Ad van W. bij zijn hondenclub in het Brabantse Gemonde een dier met een stok en een slipketting sloeg en elektrische schokken toediende.

Zembla maakte de uitzending, omdat politiehonden in opleiding veelvuldig mishandeld zouden worden. Dat zou gebeuren bij verenigingen die aangesloten zijn bij de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Politiehonden (KNVP).

De KNVP deed na de Zembla-uitzending meteen aangifte tegen Van W. Uit verschillende beelden die op verschillende data zijn gemaakt, blijkt dat hij zijn hond Max sloeg met een plastic slang en dat hij met een veedrijver dreigde.

"Daar zaten geen batterijen meer in, dus hij kreeg geen stroom", zei Van W. tegen de rechter. Het was volgens hem niet bedoeld om hem beter te laten gehoorzamen, maar om zijn geblaf te stoppen. "Ik heb de hond amper geraakt", zei Van W.

Van W. mag van de KNVP drie jaar lang geen honden meer trainen, maar vanwege de impact van de zaak is hij ermee gestopt. Zijn club uit Gemonde is de erkenning als officiële opleider van politiehonden kwijt totdat die een verbeterplan bij de KNVP heeft ingediend.