Bezoekers van diensten van de Rooms-Katholieke Kerk (RKK) en de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) zullen vanaf zaterdag, wanneer de nieuwe coronaregels gaan gelden, géén coronatoegangsbewijs hoeven te laten zien. De protestanten vinden dat dit "niet past bij kerkelijke bijeenkomsten" en de katholieken zijn van mening dat het "niet past bij het karakter van de kerk", zo melden de kerkgemeenschappen dinsdag in verklaringen.

Bij de kerkgang wordt geen onderscheid gemaakt tussen mensen die wel en niet gevaccineerd zijn, zeggen bisschoppen van de RKK. Wel roepen ze bedienaren, vrijwilligers en andere gelovigen ertoe op zich te laten vaccineren. "Wij willen dat niet eisen of afdwingen, maar wel zoals paus Franciscus een dringende oproep doen. De paus noemt vaccineren een daad van liefde: voor jezelf, voor onze families en vrienden en voor alle volkeren."

Ook laten beide kerken de 1,5 meter bij kerkbezoek los. Wel wordt erop gewezen dat er dan voldoende geventileerd moet worden en blijft het advies om "gepast afstand" te houden overeind.

De PKN roept bezoekers ertoe op rekening te houden met mensen met een kwetsbare gezondheid en mensen die zich niet veilig voelen. Kerkgemeenten "kunnen overwegen een gedeelte te reserveren voor mensen die wel graag 1,5 meter afstand willen bewaren", aldus de kerk.

De RKK meldt dat volkszang in de kerk vanaf zaterdag weer mag, maar dan wel met 1,5 meter afstand en in zigzagformatie. Ook is het weer toegestaan de communie uit te reiken in de hand, mits die vooraf gereinigd is. Uitreiken op de tong mag nog niet.

Vanaf zaterdag vervalt in Nederland de verplichte 1,5 meter afstand, maar moeten mensen wel een coronatoegangsbewijs laten zien als ze bijvoorbeeld naar een restaurant of bioscoop willen. De Nederlandse kerken zijn daar niet toe verplicht; die zijn namelijk op basis van de godsdienstvrijheid uitgezonderd van alle door het kabinet doorgevoerde coronamaatregelen.