Nabil B., de kroongetuige in het Marengo-proces, zou van het Openbaar Ministerie (OM) geen geld ontvangen voor zijn verklaringen. Dat meldt de Volkskrant maandag op basis van vertrouwelijke stukken.

In de afgelopen weken kwamen er veel berichten naar voren die met de telefoon van B. zijn verstuurd. Hij had dit toestel heimelijk in zijn cel. In de berichten wordt gesproken over de deal met het OM en dat B. het maximale eruit zou willen halen.

Volgens de verdediging blijkt hieruit een financieel motief en die wil daarom opheldering van het OM over wat er met B. is afgesproken. Tegenover een verklaring van een kroongetuige mag namelijk geen geldelijk voordeel staan. De Volkskrant zegt dat uit documenten blijkt dat hier geen sprake van is.

Volgens de advocaten van B. werd in de berichten gedoeld op beveiliging en het bedingen van optimale voorwaarden.

Het Marengo-proces met Ridouan T. als hoofdverdachte gaat dinsdag verder.

Waar draait het Marengo-proces om?

  • Het gaat in dit proces om in totaal zes liquidaties, vier pogingen daartoe, vier voorbereidingshandelingen voor moord en de voorbereiding van een aanslag op een spyshop in Nieuwegein.
  • Bij sommige slachtoffers ging het om meerdere delicten. Zo had Martin Kok twee liquidatiepogingen overleefd voordat hij op 8 december 2016 werd vermoord.
  • Alle delicten vonden plaats in nog geen anderhalf jaar tijd: van september 2015 tot januari 2017.
  • Alleen Ridouan T. is verdachte in alle zaken. Voor de overige verdachten geldt dat zij ieder hun eigen rol hadden bij een of meerdere feiten.
  • In maart 2018 werd bekendgemaakt dat een kroongetuige verklaringen over liquidaties in Amsterdam en Utrecht had afgelegd. Nabil B. is de kroongetuige.