Koning Willem-Alexander onthult zondag het Holocaust Namenmonument in Amsterdam. Op deze plek zijn de namen, geboortedata en leeftijden bij overlijden te vinden van ruim 102.000 Nederlandse slachtoffers van de Holocaust, zowel Joden als Sinti en Roma.

Demissionair premier Mark Rutte en de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema houden een toespraak. Ook is er muziek, gebed en een minuut stilte.

Volgens Jacques Grishaver, voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité, zijn de eerste reacties op het monument overweldigend. "Die eindeloze rij met namen, je raakt er niet gauw uitgekeken. Op de ene steen staat de naam van een kind van zes maanden, dat op de arm van moeder is vergast. Ernaast staat de naam van iemand van 98, die de opa zou kunnen zijn. Je kunt er een heel verhaal bij bedenken", zei hij eerder deze week.

Voorafgaand aan de bouw van het namenmonument, een ontwerp van de Pools-Joods-Amerikaanse architect Daniel Libeskind, ging een lange juridische strijd vooraf. Aanvankelijk was het Wertheimpark de beoogde locatie, maar onder druk van omwonenden week de gemeente uit naar de groenstrook tussen de Weesperstraat en de Hoftuin.

Ook daar maakten omwonenden bezwaar tegen. Ze vonden het ontwerp te groot, waren bang voor een grote toeloop van bezoekers en vreesden voor veiligheidsincidenten. Uiteindelijk gaf de Raad van State eind 2019 groen licht voor de bouw van het monument.

De financiering van het monument, dat 15 miljoen euro heeft gekost, is mede mogelijk gemaakt door het adopteren van de stenen. Iedereen kan een naam adopteren voor een bedrag van 50 euro. Tot nu toe zijn tussen de 70.000 en 80.000 namen geadopteerd en komen er nog altijd verzoeken binnen.

De onthulling is zondagmiddag rechtstreeks te volgen op NPO 1.