De luchtlandingen rond de Slag om Arnhem zijn zaterdag herdacht op de Ginkelse Heide bij Ede. Parachutisten sprongen, 77 jaar na dato, uit (veelal) historische vliegtuigen. De sprongen waren goed te zien, want het was helder en zonnig weer.

De luchtlandingen waren in 1944 onderdeel van de geallieerde bevrijdingsoperatie Market Garden. Veel parachutisten en vliegtuigen met materieel landden toen, met de bedoeling de Rijnbrug in Arnhem te veroveren op de Duitse bezetters. De operatie mislukte, waardoor de bevrijding van een groot deel van Nederland nog tot mei 1945 duurde.

De herdenkingsdienst trekt meestal tienduizenden belangstellenden, maar die omvang was ook dit jaar niet mogelijk in verband met de coronamaatregelen. Vorig jaar was er helemaal geen publiek welkom en dit jaar maximaal vijftienduizend bezoekers.

Mensen die de parachutisten wilden zien, moesten vooraf een gratis ticket bestellen. Ook was de hei alleen per fiets of te voet bereikbaar om een verkeerschaos te voorkomen.

Operatie Market Garden herdacht met parachutesprongen
45
Operatie Market Garden herdacht met parachutesprongen

Toespraken, doedelzakmuziek en The Last Post

De 11 Luchtmobiele Brigade, gespecialiseerd in snelle inzetten vanuit de lucht, had de luchtlandingen georganiseerd. Enkele honderden parachutisten sprongen tijdens een zogenoemde 'massdrop'. Er waren veel toespraken, er was (doedelzak)muziek, het Wilhelmus klonk en The Last Post werd geblazen.

Ook is een minuut stilte gehouden en zijn kransen gelegd. Verder was er een markt en waren er oude militaire voertuigen te zien. Rond 12.15 uur was het officiële gedeelte voorbij.

Burgemeester René Verhulst van Ede noemde het van groot belang dat de slag van destijds nu nog steeds wordt herdacht. "De verhalen moeten we behouden. Laten we ze ook gebruiken tegen onderdrukking en tegen onrechtvaardigheid." Hij blikte na afloop tevreden terug op de luchtlandingen en de herdenking.

De veteranen, die voor zover de gezondheid dat toelaat, altijd te gast zijn bij de herdenkingen, waren er ook dit jaar vanwege de coronapandemie niet bij. Deze moedige, dappere en inspirerende mensen worden bij de herdenking ernstig gemist, stelden de sprekers.