Het Openbaar Ministerie (OM) opent een strafrechtelijk onderzoek naar mogelijke discriminatie vanwege geaardheid op scholen van de Gomarus Scholengemeenschap. Daar zouden leerlingen zijn gedwongen om uit de kast te komen.

De Inspectie van het Onderwijs ontving eerder alarmerende signalen over de onderwijsinstelling met vestigingen in Gorinchem en Zaltbommel. Naar aanleiding daarvan deed de inspectie aangifte bij het OM.

In maart vertelden oud-leerlingen aan NRC dat ze op school gedwongen werden om uit de kast te komen. Demissionair minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) noemde de verhalen van de jongeren eerder "ontzettend pijnlijk".

Volgens een woordvoerder van de Inspectie van het Onderwijs had de scholengroep vastgelegd dat scholen in gesprek zouden gaan met ouders van leerlingen met een homoseksuele relatie. Dit geldt niet voor leerlingen met een heteroseksuele relatie. Een OM-woordvoerder laat weten dat er genoeg aanleiding is voor een strafrechtelijk onderzoek.

Leerlingen voelen zich niet veilig

De inspectie concludeert dat niet alle leerlingen zich veilig voelen op de scholen. Hier moet het schoolbestuur wat aan doen. In 2022 onderzoekt de Inspectie van het Onderwijs hoever het bestuur daarmee is.

Slob laat in een reactie aan de Tweede Kamer weten de bevindingen "ernstig en zorgwekkend" te vinden. "Er zal op meerdere punten een forse inspanning van het bestuur en de leraren moeten volgen."

De minister heeft met een aantal van de getroffen leerlingen gesproken en is naar eigen zeggen geraakt door hun ervaringen. Hij schrijft dat het onderzoek niet kan goedmaken wat hen is overkomen, maar dat het wel kan voorkomen dat leerlingen in de toekomst iets vergelijkbaars meemaken. Slob waarschuwt dat er wordt ingegrepen als andere scholen de "gelijkwaardigheid, vrijheid en sociale veiligheid" van leerlingen niet voldoende respecteren.

School wacht reactie OM af

De Gomarus Scholengemeenschap meldt op de eigen website vrijdag door de Inspectie van het Onderwijs geïnformeerd te zijn over de aangifte. "De inhoud van de aangifte is niet gedeeld met Gomarus", aldus de scholengemeenschap. De school laat weten de reactie van het Openbaar Ministerie af te wachten.

De reformatorische scholengemeenschap kwam eerder in het nieuws, omdat leerlingen gedwongen werden om hun ouders te vertellen dat ze homoseksueel zijn. Dat moesten ze ook doen als ze hier nog niet klaar voor waren. Dat was voor de Inspectie van het Onderwijs een aanleiding om onderzoek te doen. De scholengemeenschap wilde de publicatie van het inspectierapport via de rechter tegenhouden, maar die ging daar niet in mee.