De treinen van de NS rijden vrijdag weer volgens de normale dienstregeling. De dienstregeling is goed opgestart, meldt een woordvoerder van de vervoerder.

Het treinverkeer werd donderdagavond ernstig ontregeld door een telefoonstoring op de verkeersleidingsposten van de spoorwegen. Daardoor werd het treinverkeer bijna volledig stilgelegd. Na 19.00 uur werden de treinen weer beperkt opgestart.

Later in de avond hebben reizigers nog wel enige hinder kunnen ervaren, aldus de NS-woordvoerder. "Gelukkig hebben we iedereen thuis kunnen brengen."

Vrijdag rijden alle treinen gewoon weer. Wel kan het voorkomen dat er op een bepaalde plek een andere trein rijdt dan normaal. "Niet iedere trein staat op de juiste plek, maar dat gaan we zo snel mogelijk oplossen. Het is dus niet zo dat treinen niet zullen rijden, maar het kan voorkomen dat even een andere trein wordt ingezet."

Eind mei legde een storing bij het telefoniesysteem van provider Mobirail de communicatie tussen machinisten en treinverkeersleiders stil. Die verbinding was volgens ProRail essentieel om treinen te laten rijden. Daarom werd het treinverkeer in een groot deel van het land stilgelegd.

Het is onduidelijk of de oorzaak van het probleem van donderdag ook bij de provider ligt. "Het lijkt er niet op, maar dat zoeken we op dit moment uit", aldus een woordvoerder van spoorbeheerder ProRail donderdagavond.