Utrecht gaat met ex-criminelen werken om te voorkomen dat jongeren in het drugsmilieu stappen. Dit is een onderdeel van een uitgebreid plan om de drugscriminaliteit in de stad te bestrijden.

Het door drugscriminaliteit geplaagde Utrecht wil jongeren tijdig laten zien dat drugshandel niet de weg is naar succes of een bepaalde status. Zogeheten credible messengers, die zelf uit de criminaliteit zijn gestapt, worden hiervoor ingezet. Zij hebben het gezag om jongeren andere keuzes te laten maken en zo de "kweekvijver van criminele organisaties" te stoppen.

Volgens de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma rollen jongeren "heel subtiel" in de criminaliteit. Zij zien drugsdealers als gewone handelaren die klanten een plezier doen. "Het is zorgelijk wanneer het beeld ontstaat dat criminaliteit normaal is. Er als overheid op het juiste moment zijn, maakt het verschil als we willen voorkomen dat jongeren kiezen voor de criminaliteit of er permanent uit willen blijven en niet terugvallen."

In een brief aan de gemeenteraad schrijft ze dat naast de politie en het Openbaar Ministerie (OM) ook partijen als de reclassering, de Rabobank en woningcorporaties meedoen aan het plan.

Utrecht vormt een spil in de internationale drugshandel. In de stad zijn ongeveer 50 criminele netwerken actief en in de hele regio 150. Ook Ridouan T. en zijn netwerk zouden veel in de stad actief zijn geweest. "Utrecht stelt een verstevigde aanpak voor om verdere ontwrichtende effecten van drugscriminaliteit tegen te gaan", aldus Dijksma.

Jobcoaches gaan voor jongeren op zoek naar 'baan met status'

Naast de ex-criminelen wordt ook met speciale jobcoaches geprobeerd om "een baan met status" te vinden als alternatief voor criminaliteit. Het gaat om jongeren die moeilijk werk kunnen vinden nadat zij bijvoorbeeld in de cel hebben gezeten.

"Die coaches helpen bij het vinden van werk, tijdens of na detentie. De Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) wordt als belemmering gezien om aan werk te komen. De gemeente onderzoekt met het ministerie van Justitie hoe deze drempels - onder voorwaarden - kunnen worden weggenomen."

Verder wil Utrecht inzicht krijgen in criminele geldstromen. "Er gaan vele miljarden om in de drugshandel en de daaraan gerelateerde economie. De boven- en onderwereld vermengen zich", aldus Dijksma.

"De gemeente zet in op een gebiedsgerichte aanpak, daar waar de risico's voor criminele inmenging het hoogst zijn. In Utrecht zijn dat bedrijventerrein Nieuw Overvecht en de Amsterdamsestraatweg. Lessen die hier geleerd worden, kunnen vervolgens benut worden voor de hele stad en regio", stelt de burgemeester. Drugscriminaliteit speelt volgens haar in alle wijken.