Bij het tijdelijke gebouw waarin de Tweede Kamer gehuisvest is in Den Haag zijn "zichtbare en onzichtbare" voorzorgsmaatregelen getroffen voor toekomstige demonstraties. Dat meldt de directeur huisvesting van de Tweede Kamer.

"De inzet van de beveiligingsdienst is uitgebreid en alle ramen en buitendeuren hebben uit voorzorg een veiligheidscheck gekregen", schrijft hij. Ook de politie is extra alert. Tweede Kamerleden en andere Kamermedewerkers wordt aangeraden om opmerkzaam te zijn en "geen ramen te openen".

Aanleiding voor de aanscherping is een demonstratie van Greenpeace op het tijdelijke Tweede Kamergebouw dinsdag. Activisten beklommen het gebouw, hingen spandoeken aan de gevel en zetten tentjes op boven op de platte daken. De politie hield 31 activisten aan.

Ook waren er andere demonstraties bij het Kamergebouw, waarbij volgens de directeur een dreigende sfeer heerste. "Demonstreren is een groot goed in Nederland, maar daarbij mag nooit de veiligheid van anderen of ons parlementsgebouw in het geding komen."

Greenpeace-activisten beklimmen tijdelijk Tweede Kamergebouw
42
Greenpeace-activisten beklimmen tijdelijk Tweede Kamergebouw

Onduidelijk of demonstratie bij persconferentie rol speelt

Of de verscherpte maatregelen ook te maken hebben met de gebeurtenissen tijdens en na de coronapersconferentie van het demissionaire kabinet dinsdag, is niet duidelijk. Honderden demonstranten verzamelden zich toen voor het gebouw van het ministerie van Justitie, waar de persconferentie gegeven werd.

Tijdens de persconferentie maakten de demonstranten lawaai met onder meer sirenes en fluitjes. Na afloop moesten journalisten en politici korte tijd in het gebouw blijven omdat de sfeer buiten grimmig was.

Analyse: 'Rumoerige sfeer was intimiderend voor journalisten'
233
Analyse: 'Rumoerige sfeer was intimiderend voor journalisten'