De politie-eenheid Oost-Nederland zal haar volledige medewerking verlenen aan het verzoek om het onderzoek naar de Arnhemse villamoord in 1998 te herzien. Dat verzoek werd eind augustus aangekondigd en zal bij de Hoge Raad worden ingediend. Volgens de politie is dat de "juiste stap".

De politieafdeling reageert hiermee op de documentaireserie De Villamoord van KRO-NCRV, waarin het handelen van de politie ter discussie wordt gesteld. De leider van het politieteam zou onder ede hebben gelogen, meldde KRO-NCRV donderdag. De politie laat dinsdag weten te zijn geschrokken van de uitzendingen van de serie. Afgelopen maandag begon het tweede seizoen van De Villamoord.

Volgens de politie-eenheid is het belangrijk dat de beschuldigingen zorgvuldig worden onderzocht. "Burgers moeten kunnen vertrouwen op de integriteit van de politie", aldus de afdeling. Eerder wilden de politie en Openbaar Ministerie (OM) niet op vragen van de omroep ingaan, omdat ze de zaak als afgerond beschouwen.

"Na een herziening van de zaak door de Hoge Raad kan het hof beoordelen of het handelen van de politie en het OM 23 jaar geleden gevolgen heeft voor de veroordelingen. Alleen zo kan daadwerkelijk toetsing van de rechtsgang plaatsvinden."

Veroordeling berustte vooral op bekentenissen van twee verdachten

Bij de moord in Arnhem kwam 23 jaar geleden een vrouw om het leven. Een andere vrouw raakte gewond. De rechter veroordeelde negen verdachten tot straffen variërend van vijf tot twaalf jaar.

De veroordeling berustte vooral op de bekentenissen van twee verdachten, die ook de andere mannen als betrokkenen aanwezen. Een van de bekennende verdachten zei later dat hij onder zware druk van de politie heeft bekend.

"Politie en justitie hebben willens en wetens de boel belazerd, er is sprake van meineed en er is valsheid in geschrifte gepleegd", zei advocaat Paul Acda, die zes van de veroordeelden bijstaat. De documentaireserie belicht twee losse sporen.

Kort na de moord kreeg de teamleider informatie die hij geheim zou hebben gehouden voor de rechter. Daarnaast is een agent belast met drugszaken actief geweest voor het onderzoek naar de moord. Hij werkte met informanten en betaalde ze voor informatie, vertelden oud-collega's aan de programmamakers van KRO-NCRV.

Verbetering: In een eerdere versie van het artikel stond dat het herzieningsverzoek al is ingediend. Dit is onjuist. Het verzoek is aangekondigd en wordt momenteel voorbereid, maar is nog niet ingediend.