De politie heeft zondagavond 61 arrestaties verricht na afloop van het drukbezochte woonprotest in Amsterdam. Volgens de politie wilden mensen een pand kraken. Een politiewoordvoerder benadrukt dat de arrestanten aanhangers zijn van de kraakbeweging en in die zin losstaan van de grote groep demonstranten die opkwam voor betere huisvestingskansen.

Een politiewoordvoerder zegt dat de groep zich afsplitste toen de protestmars arriveerde op de Dam. "Zij gebruikten geweld in de richting van de politie en probeerden barricades op te werpen. Voordat zij een pand in de Gravenstraat konden kraken werd de groep ingesloten", aldus de politie.

"De politie zat er dicht op. De groep probeerde de politie tegen te houden zodat er een kraakactie kon plaatsvinden. We hebben ze ingesloten en allemaal gearresteerd", aldus de politiewoordvoerder. De arrestaties zijn verricht toen de demonstratie al voorbij was en het gros van de demonstranten naar huis was gegaan.

De kraakbeweging zegt in een reactie: "De politie heeft buitensporig geweld gebruikt om ons weg te slaan van de plek die ons nieuwe thuis zou worden." Volgens de groep escaleerde het politiegeweld zodra ze aankwamen bij de Dam. "Wij werden in elkaar geslagen, uit de menigte gesleurd door stille agenten en sommigen van ons werden zelfs tot bloedens toe op de grond geslagen."

Duizenden mensen zijn zondagmiddag afgekomen op het woonprotest. De actie was bedoeld om de aandacht te vestigen op de volgens de initiatiefnemers "kolossale wooncrisis" in Nederland. De deelnemers verzamelden in het Westerpark in Amsterdam, om vervolgens gezamenlijk naar de Dam te lopen.

Het woonprotest is het begin van diverse acties die de komende tijd in het hele land staan gepland.