Het kantoor van het COC in Rotterdam, een belangenorganisatie voor lhbtiq+'ers, is in de nacht van zaterdag op zondag beklad met homofobe teksten, bevestigt een COC-woordvoerder na berichtgeving door Rijnmond. Er is aangifte gedaan.

"Het incident staat niet op zichzelf. Eerder werd al een pand beklad met soortgelijke leuzen, gericht tegen de recente oprichting van Feyenoords lhbtiq+-supportersvereniging Roze Kameraden", aldus voorzitter Arjan Beune. De politie kan een mogelijk verband nog niet bevestigen.

Vorige maand werd bij de sportschool van de oprichter van Roze Kameraden in Rotterdam brand gesticht. Ook was de buitenkant beklad met anti-lhbtiq+-teksten.

De belangenorganisatie laat weten "pal achter de Roze Kameraden te staan, die een veiliger klimaat rondom de voetbalvelden en het stadion nastreven". Verder pleit het COC voor een breed actieplan binnen Rotterdam om te werken aan de acceptatie van homo's. De Rotterdamse voetbalclubs zouden daarbij moeten worden betrokken.

Eind vorige maand woedde in een Amsterdamse flat nog een brand die waarschijnlijk werd aangestoken vanwege de vele regenboogvlaggen die in de flat hingen. De flat kreeg extra beveiliging vanwege het incident.

Een groot aantal lhbtiq+-organisaties heeft als reactie op het vandalisme een brandbrief aan voetbalclub Feyenoord geschreven. Ze zeggen erg verontrust te zijn na de gebeurtenissen.

"Wij nodigen de KNVB, Feyenoord en de gemeente Rotterdam uit deze zorgwekkende ontwikkelingen scherp te veroordelen", stellen de ondertekenaars in de brief. Ze willen praten over de manier waarop alle partijen het anti-lhbtiq+-geweld kunnen stoppen. "Elke vorm van discriminatie is elke sport onwaardig. Roze, regenboogkleuren en het rood-wit van Feyenoord kunnen prima samengaan als wij dat wensen."

Politie inspecteert homofobe teksten op COC-kantoor in Rotterdam
43
Politie inspecteert homofobe teksten op COC-kantoor in Rotterdam