De 65 mensen die vrijdagochtend werden geëvacueerd na het aantreffen van een auto met explosief materiaal in Venlo, mogen weer naar huis. De situatie is onder controle, laat de politie weten. De auto was betrokken bij een plofkraak in Duitsland.

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft een deel van de inhoud van de auto veiliggesteld, aldus de politie. Het onderzoek ter plaatse gaat nog wel door.

Nadat het voertuig werd aangetroffen, ontruimde de politie uit voorzorg een flat en een tiental woningen in de directe omgeving. De geëvacueerde mensen werden enkele uren opgevangen door familie of in een naburig tuincentrum.

De auto werd vrijdagochtend gebruikt bij "minimaal één plofkraak" in de Duitse plaats Lünen, vlak bij Dortmund. De Duitse politie wist de vluchtauto snel in het vizier te krijgen en achtervolgde het voertuig. In Venlo kwam aan die achtervolging een einde.

De Nederlandse politie laat weten dat er één verdachte is opgepakt, een 31-jarige man uit Amsterdam. Volgens de politie in Dortmund waren bij de plofkraak op een geldautomaat van een bank aan de Jägerstrasse in Lünen-Zuid drie mannen betrokken. De Limburgse politie bevestigt dat de Nederlandse politie op zoek is naar de twee andere verdachten.

Explosievendienst onderzoekt plofkraakauto in Venlo
44
Explosievendienst onderzoekt plofkraakauto in Venlo