Het mooie weer zorgt woensdag in met name het westen van Nederland voor drukte op de wegen richting de stranden.

Op de wegen naar stranden aan de westkust van het land werd het in de loop van de dag steeds drukker. Richting kustplaatsen Katwijk, Noordwijk, Hoek van Holland en Zierikzee staan files, die voor vertraging kunnen zorgen.

De grootste drukte is op de weg richting het strand van Zandvoort. Richting Bloemendaal kan de filetijd oplopen tot 45 minuten. In Zuid-Holland en Zeeland is er ook enige vertraging richting de kustplaatsen, maar minder dan naar Zandvoort, meldt de ANWB.

"Echt grote problemen zien we momenteel niet", aldus een woordvoerder van de ANWB. De vertraging op de weg verschilt volgens de organisatie van moment tot moment. "Het ene moment is de vertraging 45 minuten en kort erna kan het zijn teruggelopen tot een kwartier." In het noorden van het land zijn nog geen files gemeld richting kustplaatsen.

De ANWB voorziet geen piek in drukte tijdens de avondspits, als veel mensen weer naar huis gaan. "Het blijft de hele dag prachtig weer, dus de terugkeer naar huis zal erg gespreid verlopen. De avondspits zal iets drukker zijn dan normaal, maar niet veel", zegt de woordvoerder.

Ook druk in openbaar vervoer

De NS kondigde woensdagochtend al aan tussen 10.00 en 19.00 uur extra treinen in te zetten tussen Haarlem en Zandvoort, vanwege de verwachte drukte.

In Den Haag zitten de trams richting het strand van Scheveningen zeer vol. Strandgangers die vanaf station Den Haag Centraal reizen, moeten rekening houden dat er geen plek is in een tram en dat ze een volgende moeten nemen.

Woensdag is mooi weer voorspeld met aan de kust temperaturen die kunnen oplopen tot 27 graden. Vanaf donderdag wordt het weer wisselvalliger en kouder.