Een pijlstaartrog die ruim drie weken geleden in het Dolfinarium in Harderwijk is geboren, is in de nacht van maandag op dinsdag overleden. De geboorte van de rog was bijzonder, omdat haar moeder naar alle waarschijnlijkheid niet bevrucht was. Er zou sprake zijn van ongeslachtelijke voortplanting.

De vis was niet sterk genoeg om te overleven, meldt het zeezoogdierenpark.

Het Dolfinarium plaatste de jonge rog in een apart bassin, omdat het weleens voorkomt dat roggen hun eigen jong opeten. De kleine vis kreeg voedsel van de verzorgers, maar bleef niet in leven. Volgens het Dolfinarium overleven dergelijke jongen vaak niet, omdat ze slechts het DNA van één ouder hebben.

Het Dolfinarium laat DNA-onderzoek doen om vast te stellen of de pijlstaartrog inderdaad geen vader heeft gehad. Het is ook mogelijk dat de moeder een bevruchting zeven jaar lang in haar buik heeft bewaard. Zeven jaar geleden overleed de mannelijke pijlstaartrog en sindsdien was het vrouwtje alleen.

Het komt weleens voor dat een rog pas een of twee jaar na een bevruchting zwanger wordt. Zowel een bevruchting na zeven jaar als een ongeslachtelijke voortplanting is uniek, zegt Dolfinarium-directeur Alex Tiebot.