De organisatie van de Dutch Grand Prix in Zandvoort neemt maatregelen om zaterdag en zondag voor een betere spreiding van de bezoekers van de race te zorgen. Vrijdag ontstond achter de hoofdtribune een grote mensenmassa, die volgens de organisatie werd veroorzaakt door een technische storing bij de kassa's van de horecaverkooppunten.

Beelden van het opeengehoopte publiek zorgden voor veel ophef op sociale media en leidden tot kritiek vanuit onder meer de politiek, de horeca en de entertainmentsector. "De praktijk schuurt met wat de regel is", zei demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) in een reactie op de drukte.

Branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vindt dat als er zulke grote aantallen toeschouwers bij de Formule 1-race op Zandvoort kunnen worden toegelaten, de beperkingen voor de horeca en evenementensector ook wel van tafel kunnen. "Voor veel ondernemers voelt het als meten met twee maten", aldus de KHN.

"Het ziet er dan heel vervelend uit, omdat het op die plek heel druk werd", zegt Dimitri Bonthuis, manager COVID-19 tijdens het GP-weekeinde. "Omdat het bij de kassa's stokte, liep het terrein vol. Dat ging niet goed, al was het wel verklaarbaar. We hebben daar kritisch naar gekeken, om te voorkomen dat zoiets nog een keer gebeurt. En stel dat we weer tegen zo'n situatie aanlopen, dan grijpen we sneller in."

Eerder sprak de Dutch Grand Prix nog van "momentopnames". Nu ziet de organisatie dus wel reden om in te grijpen.

Aan het eind van de middag riepen vrijwilligers de bezoekers op om afstand te houden, maar van enorme mensenmassa's was toen al geen sprake meer, aldus een NU.nl-verslaggever ter plaatse. Via de grote schermen en de speakers werden de toeschouwers opgeroepen consumpties op de tribune te nuttigen, al was dat niet voor iedereen verstaanbaar. De 65.000 bezoekers hebben op de tribune allemaal een vaste zitplaats.

Lees je dit in de app? Klik dan op de tweet om de video van de mensenmassa te bekijken.

Geen noemenswaardige incidenten

De gemeente Zandvoort evalueert de begeleiding van de Formule 1-fans vrijdag door het kustdorp richting het circuit. Een woordvoerder vond dat het in het dorp op enkele "hele drukke piekmomenten" na goed is gegaan. Wel werd er al een looproute aangepast, nadat in de ochtend was gebleken dat het te druk was. "De handhaving heeft goed zijn werk gedaan", aldus de woordvoerder.

Volgens een politiewoordvoerder hebben er "geen noemenswaardige incidenten" plaatsgevonden rondom het circuit. "Op een paar kleine dingetjes na. Die houd je altijd", zegt hij.

De meeste bezoekers kwamen met het openbaar vervoer, de fiets of te voet. Dit was ook zo door de organisatie opgedragen. Daardoor ontstonden vrijdag eigenlijk helemaal geen files rond het circuit, zegt de ANWB. Vanwege het race-evenement zijn de N200 en de N201 rondom Zandvoort het hele weekend afgesloten.

Analyse: 'Als dit in Zandvoort kan, dan kan een festival ook'
118
Analyse: 'Als dit in Zandvoort kan, dan kan een festival ook'

Racefans nemen massaal de trein

Ongeveer negentienduizend mensen hebben Zandvoort vrijdagmiddag- en avond weer per trein verlaten. Volgens een woordvoerder van de NS is dat erg goed gegaan en waren er op dat vlak geen problemen. Vrijdagochtend bracht de NS 27.000 mensen naar de Noord-Hollandse badplaats.

Het vervoer ging ook in de middag goed. In de ochtend was het volgens de NS "echt een feestje". "De stemming zat er goed in."

Sinds 7.30 uur rijden twaalf treinen per uur vanaf Amsterdam Centraal naar Zandvoort en ook weer terug. Per uur kunnen zo'n tienduizend treinreizigers naar de badplaats worden gebracht. Vanaf het station is het zo'n vijftien minuten lopen naar het circuit.