Het demissionaire kabinet overweegt ook in de horeca, bij evenementen, sportwedstrijden en in de kunst en cultuur een coronatoegangsbewijs te verplichten. Dat liet demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) vrijdag weten na afloop van de ministerraad.

Op 14 september neemt het kabinet daarover een besluit, dat vervolgens op 25 september kan ingaan.

Het kabinet kondigde eerder al aan dat er zo'n verplichting komt, maar die zou pas gaan gelden vanaf 75 bezoekers. Die grens wordt mogelijk losgelaten, aldus De Jonge.

Volgens de minister zorgt een groep van ongeveer 1,8 miljoen mensen die niet gevaccineerd zijn of geen immuniteit hebben opgebouwd na een coronabesmetting, voor een ingewikkeld dilemma in het najaar. Het kan zorgen voor duizenden nieuwe opnames in ziekenhuizen.

Om druk op de zorg te voorkomen en de samenleving geen nieuwe beperkende maatregelen op te leggen, zal het coronatoegangsbewijs volgens De Jonge belangrijker worden. De rek in de zorg is eruit en dat geldt ook voor de samenleving, vindt de minister. Als er meer wordt gewerkt met toegangsbewijzen, "zou het een mogelijkheid zijn dat je breed de 1,5 meter loslaat". Zo wil het kabinet voorkomen nog lang vast te moeten houden aan "beperkende maatregelen voor iedereen".

De Jonge is niet bang dat door een breed gebruik van toegangsbewijzen een tweedeling in de samenleving ontstaat. "Ik ben juist bang dat als het kabinet níét dit soort keuzes maakt, we het veel ingewikkelder maken in de samenleving en dat de spanning verder toeneemt."

Een andere spanning is volgens de minister dat de hele samenleving maatregelen krijgt opgelegd of dat veel evenementen niet kunnen doorgaan, omdat een deel van de mensen zich niet laat vaccineren. De Jonge vindt dat "we de vrijblijvendheid voorbij zijn. We rekenen echt op de verantwoordelijkheid van iedereen om uit deze pandemie te komen."