Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) vindt dat bij de Dutch Grand Prix in Zandvoort "de praktijk schuurt met wat de regel is". Op beelden is te zien dat op het evenement vele duizenden mensen door elkaar lopen. Volgens een woordvoerder van de organisatie zijn de beelden "slechts momentopnames".

De mensen zouden tussen de programma's door gaan lopen om iets te eten of drinken. De zegspersoon van de Grand Prix laat aan NU.nl weten dat de mensenmassa zich vaak snel weer oplost zodra er activiteiten op de baan zijn. Bezoekers ter plaatse weerspreken dat echter in gesprek met NU.nl.

Voor de Formule 1 gelden dezelfde regels als in andere sectoren, aldus De Jonge. De demissionaire bewindsman wil nog geen oordeel vellen over hoe het eraan toegaat in Zandvoort.

De Jonge over drukte Zandvoort: 'We meten niet met twee maten'
83
De Jonge over drukte Zandvoort: 'We meten niet met twee maten'

'Iedereen die binnen is, is getest'

"We werken met het testsysteem Testen voor Toegang, waardoor iedereen die binnen is, is getest", aldus de woordvoerder, die erkent dat er op bepaalde plekken op momenten zeker tienduizend mensen op de been zijn.

"We hebben daarover contact gehad met onze coronaliaisonofficier. Die geeft aan dat daar op basis van het protocol - op het terrein is geen anderhalvemetermaatregel - geen gevaar van uitgaat. Dat neemt niet weg dat we er zoveel mogelijk aan doen om mensen op hun stoeltje te houden."

Lees je dit in onze app? Klik dan op de tweet om een korte video van de drukte te zien.

Opstoppingen door pinstoring

Een pinstoring op het terrein zorgt ook voor een hoop opstoppingen. "Daar wordt met man en macht aan gewerkt, want het belemmert de doorstroming. Nu staan er een hoop mensen te wachten." De woordvoerder kon niet zeggen wanneer de storing ongeveer verholpen zal zijn.

De gemeente Zandvoort kijkt terug op een "soepel verlopen" eerste dag van het Formule 1-weekend. Buiten enkele "hele drukke piekmomenten" is het goed gegaan, zegt een woordvoerder. "Ook de uitloop lijkt heel ordentelijk te verlopen."