David Moolenburgh, de burgemeester van Zandvoort, kijkt met een tevreden gevoel terug op de eerste uren van het raceweekend op het circuit van de badplaats. "Het voorbereidingsplan staat wel en dan moet je vertrouwen hebben in alle mensen die erbij zijn betrokken. Ik probeer er nu echt van te genieten", zegt hij in gesprek met NU.nl.

Op het gebied van veiligheid speelde het mobiliteitsplan een belangrijke rol. Van het merendeel van de 70.000 fans die per dag naar Zandvoort komen, werd verwacht dat ze met de fiets of de trein zouden reizen.

Daarnaast is Zandvoort afgesloten voor auto's, waarbij bewoners een doorlaatbewijs hebben gekregen.

"Het gaat eigenlijk heel erg goed", aldus Moolenburgh. "De stroom mensen kwam al vroeg op gang. Ik keek rond half zeven thuis door mijn raam en toen zag ik al mensen die kant opgaan."

F1-fans stromen binnen: 'Sfeer in Zandvoort is opperbest'
40
F1-fans stromen binnen: 'Sfeer in Zandvoort is opperbest'

'Moment dat Max door kombocht komt is magisch'

De burgemeester van de Noord-Hollandse badplaats keek uit naar het moment waarop de eerste vrije training zou starten (11.30 uur). "Dat is het moment waar iedereen op wacht. De eerste keer Max (Verstappen, red.) door de kombocht is een magisch moment."

Elke twee uur heeft Moolenburgh overleg met de veiligheidsdiensten over de "openbare orde en veiligheid", maar hij hoopt vrijdag nog wel even tijd te hebben om op het circuit te gaan kijken.

Daarnaast kijkt Moolenburgh ernaar uit om de beelden van Zandvoort tijdens het raceweekend op televisie terug te zien. "Op het moment dat het besluit viel dat Zandvoort terug op de racekalender kwam (2019, red.), was ik net burgemeester. Ik ben eigenlijk met mijn neus in de boter gevallen. Als je burgemeester bent van een badplaats waar dit gebeurt, ben je trots. Ik hoop ook dat het structureel iets gaat betekenen voor Zandvoort als plek om te investeren."