Twee wolven hebben maandagmiddag gedurende ongeveer veertig minuten vrij rondgelopen in DierenPark Amersfoort. Volgens de oorspronkelijke Burgernet-melding zijn er geen gewonden gevallen. De dieren waren ontsnapt nadat ze geschrokken waren van werkzaamheden rondom hun verblijf.

Drie kwartier na de eerste melding over een loslopende wolf werd bekend dat het dier verdoofd en gevangen was. Kort daarna bleek dat tijdens het vangen van de wolf nog een tweede ontsnapte wolf was ontdekt. Ook dit dier werd verdoofd en gevangen.

Bezoekers van het dierenpark werden verzocht een veilige binnenlocatie op te zoeken. Een deel van de dierentuin werd ontruimd.

Via de omroepinstallatie van het park werd iedereen op de hoogte gebracht van de loslopende wolf. Bezoekers werden gerustgesteld met de mededeling dat wolven banger zijn voor mensen dan andersom. De kans dat een wolf een mens aanvalt, is niet groot.

De wolven ontsnapten via een kuil aan de onderkant van het hekwerk rond hun verblijf nadat ze waren geschrokken van werkzaamheden, meldt de dierentuin. Of de dieren die kuil zelf hebben gegraven, is niet duidelijk. De kuil moet volgens het dierenpark heel kort geleden zijn ontstaan, want bij een recente controle waren er nog geen gebreken aan de omheining bekend.

Het wolvenverblijf voldoet aan de veiligheidseisen en het zou eigenlijk niet mogelijk moeten zijn dat de wolven een kuil onder een hek door graven. Er wordt nog onderzocht hoe dat toch kon gebeuren, zegt een woordvoerder van het park. Het hekwerk rond het wolvenverblijf is maandagmiddag hersteld. De wolven blijven nog even in een separatieruimte om tot rust te komen.

Niet eerste keer dat dieren ontsnappen in Amersfoort

In november vorig jaar ontsnapten twee chimpansees uit hun kooi in dezelfde dierentuin. Dat gebeurde nadat een verzorger een deur niet goed had gesloten.

De chimpansees werden doodgeschoten, omdat ze agressief gedrag vertoonden tegen medewerkers van de dierentuin. Uit onderzoek bleek dat het verdoven van de dieren te lang had geduurd. Volgens deskundigen was er toen sprake van een levensgevaarlijke situatie.