Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) heeft de afgelopen tijd 10.000 extra praktijkexamens en 100.000 extra theorie-examens afgenomen. Door de coronacrisis lag dit lange tijd stil en konden zo'n 770.000 examens niet worden afgenomen. Op dit moment wordt hard gewerkt aan een inhaalslag, zegt een woordvoerder na een bericht hierover in Trouw.

"Het inhalen gaat langzaam maar gestaag. Maar het gaat ook om enorm veel niet-afgenomen examens. Die krijg je niet zomaar weggewerkt."

De wachttijd voor een praktijkexamen is op dit moment gemiddeld 8 weken, met uitschieters tot 14 weken, zegt de woordvoerder. Voor het afleggen van een theorie-examen is de gemiddelde wachttijd 11,5 week.

"We zitten hier met de 1,5 meter afstand. Nu moeten we tussen elke kandidaat een tafeltje leeg laten." De mogelijkheden om een theorie-examen af te leggen zijn wel verruimd. "We zijn nu zes dagen in de week open, ook in de avonden."

Tekort aan examinatoren

Wat ook meespeelt is een tekort aan examinatoren. Eerder al begon het CBR met een wervingscampagne om ruim honderd benodigde examinatoren aan te trekken.

In de afgelopen week hebben er 22 hun opleiding afgerond. Zij waren al langer bezig, maar de studie liep spaak door het coronavirus, waardoor ze niet mee konden rijden voor het praktijkgedeelte. In september beginnen er nog eens 38 aan de opleiding. Zij zijn in december klaar.

Volgens de woordvoerder is het CBR nog volop bezig met werven. "Maar het moeten wel echt goede mensen zijn. We vragen nogal wat, het is een bijzonder beroep."

CBR hoopt op meer geslaagden

Het CBR zou ook graag een stijging van het slagingspercentage zien. "Want dat betekent minder herexamens", aldus de woordvoerder. "1 procent stijging scheelt al zo'n achtduizend examens."

Onderzoek van een commissie onder leiding van voormalig SP-leider Emile Roemer toonde eerder dit jaar aan dat bij vijftienhonderd rijscholen in het land minder dan drie op de tien leerlingen slagen voor hun eerste praktijkexamen.