Het Openbaar Ministerie (OM) gaat geen strafrechtelijk onderzoek doen naar de zes mariniers van Defensie die "kwetsend en beledigend beeldmateriaal" hebben gedeeld in een dienstgerelateerde WhatsApp-groep.

Het ging onder meer om "afbeeldingen die uitermate kwetsend zijn voor mensen met een donkere huidskleur", aldus het OM. Drie appjes zijn als strafbaar aan te merken, maar omdat de uitlatingen niet in het openbaar zijn gedaan, is vervolging niet op haar plaats, meent justitie.

"Daar is geen sprake van, nu de uitlatingen zijn gedaan in een beperkte, besloten WhatsApp-groep van vijftien personen. Er kan niet worden aangetoond dat de militairen de opzet hadden dat de berichten ook openbaar zouden worden, of dat zij bewust het risico hebben genomen dat de afbeeldingen openbaar zouden worden."

Het ministerie van Defensie kijkt nu zelf naar eventuele maatregelen, omdat het OM geen onderzoek instelt. Het departement "onderstreept dat er geen plaats is voor kwetsende dan wel discriminerende uitlatingen, of deze nu in het openbaar zijn gedaan of niet".

Eind juni kreeg het ministerie van Defensie een melding over het gedeelde materiaal in de WhatsApp-groep van vijftien mariniers. Zij deden op dat moment mee aan een oefening in Denemarken. Na de melding zijn de zes mariniers die de gewraakte afbeeldingen deelden door de commandant teruggestuurd naar Nederland.

Op verzoek van het ministerie heeft het OM het materiaal op strafbaarheid beoordeeld. Sinds de melding zijn de mariniers geschorst.