Voor honderden slachtoffers van de wateroverlast in Limburg duurt het zeker nog tot het einde van het jaar totdat ze weer naar huis kunnen. Volgens verzekeraars Interpolis en Centraal Beheer moeten de huizen namelijk voor de herstelwerkzaamheden nog wekenlang drogen.

Meer dan de helft van de tot nu toe 950 gemelde schades bij Centraal Beheer zijn zo ernstig dat de bewoners nog niet naar huis kunnen. Centraal Beheer telt ongeveer honderd situaties waarin mensen voor langere tijd ontheemd zijn, Interpolis heeft honderd tot tweehonderd klanten die tot het einde van het jaar niet naar huis kunnen. Interpolis telde eerder bijna dertienhonderd schademeldingen.

De ernstigste schades die bij Centraal Beheer zijn gemeld, komen van bewoners van het gebied rondom de rivier de Geul, zoals Valkenburg aan de Geul en Schin op Geul. In sommige gevallen zijn huizen er met scheuren in muren en balken ernstig aan toe. De verzekeraar kan nog niet zeggen om hoeveel gevallen dat precies gaat. Wel heeft het herstel aan de binnenkant van een huis prioriteit boven herstel aan de buitenkant.

Tijdelijke huisvesting vooralsnog geen probleem

Het herstel duurt volgens Centraal Beheer ook langer vanwege een gebrek aan capaciteit bij aannemers en materialen. "Dat is een van de grootste uitdagingen", aldus een woordvoerder. Verzekeraar Interpolis bevestigt dit beeld.

"Een grote groep mensen wil nu tegelijkertijd herstelwerkzaamheden laten doen. Dat is lastig om snel te regelen." Bovendien moeten beschadigde straten hersteld worden voordat aannemers bij de huizen kunnen komen. Ook zijn levertijden voor keukens en meubels lang.

Centraal Beheer zegt de komende weken nog bezig te zijn met het afhandelen van de inspecties en de bijbehorende begeleiding zoals naar tijdelijke huisvesting. De verzekeraar helpt mensen om bijvoorbeeld tijdelijk onderdak te vinden in een vakantie- of huurwoning. Ook heeft Centraal Beheer bedrijven in zijn netwerk die helpen bij het vinden van woonruimte in noodgevallen, indien nodig worden klanten daarmee in contact gebracht.

Veel vakantiewoningen zijn volgeboekt door de zomervakantie, maar het lukt nog wel mensen woonruimte te bieden. Interpolis werkt naar eigen zeggen samen met onder meer gemeenten om mensen te huisvesten.