Reizigers die uit EU-landen met een geel reisadvies komen, kunnen per 8 augustus bij de Nederlandse grens gecontroleerd worden. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Reizigers die geen coronabewijs bij zich hebben, krijgen een boete van 95 euro.

Reizigers vanaf twaalf jaar moeten met ingang van die datum een coronatestbewijs bij zich hebben en moeten dat desgevraagd tonen aan de Koninklijke Marechaussee. Dat kan een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatief testbewijs zijn. Dit wordt steekproefgewijs gecontroleerd, zegt de woordvoerder.

Eerder op maandag maakte het kabinet bekend dat mensen die niet volledig gevaccineerd zijn of geen coronaherstelbewijs hebben vanaf 8 augustus de uitslag van een negatieve PCR-test moeten kunnen overleggen als ze terugkeren naar Nederland vanuit een 'geel' EU-land.

Dat wordt bij vliegreizen gecontroleerd door de luchtvaartmaatschappij en dadelijk dus ook aan de grens door de Koninklijke Marechaussee.

De Jonge: 'Vakantiegangers uit geel land moeten negatieve test tonen'
58
De Jonge: 'Vakantiegangers uit geel land moeten negatieve test tonen'