De rechtbank in Haarlem wil meer informatie over de vergunningen voor het racecircuit in Zandvoort. In plaats van op 12 augustus in drie rechtszaken hierover uitspraak te doen, heeft de rechter besloten het onderzoek te heropenen. Vooralsnog lijkt het erop dat deze beslissing geen effect heeft op de Dutch Grand Prix die begin september op het circuit wordt gehouden.

De zaken zijn aangespannen door diverse natuurorganisaties, waaronder Milieudefensie Haarlem. Ze draaien onder meer om de vraag of de verwachte uitstoot van stikstof binnen de normen blijft.

De rechtbank heeft de Stichting Advisering Bestuursrechtspraak (STAB) opdracht gegeven onderzoek te doen en binnen drie maanden met de bevindingen te komen. Wanneer uitspraak in de zaak wordt gedaan, is niet duidelijk.

Begin september staat de Dutch Grand Prix Zandvoort gepland. De vergunningen hiervoor zijn al verleend, dus de beslissing van de rechter heeft daar hoogstwaarschijnlijk geen effect op, laat de persrechter weten. "Het rapport moet er binnen drie maanden zijn, daarna gaat de procedure van de rechtbank weer verder. Wellicht is er nog een zitting nodig. Het is niet waarschijnlijk dat er voor begin september uitspraak kan worden gedaan."

Milieudefensie legt zich neer bij uitspraak na Formule 1-race

Milieudefensie Haarlem zegt het "vervelend" te vinden dat er waarschijnlijk pas uitspraak wordt gedaan na de Dutch Grand Prix Zandvoort. "Het is jammer, maar we begrijpen het wel. De zaak is inhoudelijk ingewikkeld", aldus voorzitter Karel van Broekhoven. De organisatie gaat geen procedure aanpassen om een eventuele beslissing te bespoedigen.

De rechtbank behandelde 1 juli vijf verschillende zaken die natuurorganisaties hadden aangespannen over de provinciale vergunningen die het racecircuit had gekregen voor de organisatie van de Formule 1. Drie daarvan zijn nu heropend.

Zaken over beschermde diersoorten gaan door volgens planning

In de twee andere zaken wordt wel op 12 augustus uitspraak gedaan. Deze zaken gaan over een verleende ontheffing van het verbod op het verstoren van de beschermde rugstreeppad en zandhagedis en vernielen van de rust- en voortplantingsplaatsen.

In 2019 wees een voorzieningenrechter de bezwaren van een aantal natuurorganisaties af. De organisaties lieten het er niet bij zitten en spanden na het kort geding een bodemprocedure aan.

De stikstofcijfers zijn veel te hoog voor een zogenoemd Natura 2000-gebied en hoger dan de stikstofberekeningen van het circuit, stelden de natuurorganisaties. Ze vragen de rechter om een vernietiging van het provinciale besluit en een nieuwe procedure voor besluitvorming.