Een zeer grote brand die sinds maandagavond woedde in een bedrijfsverzamelgebouw aan de Willem Stuutlaan in Soesterberg heeft bijna het hele pand in de as gelegd, zegt een woordvoerder van de veiligheidsregio. De brandweer gaf dinsdag even na 7.00 uur het sein brand meester.

De brandweer heeft in de nacht van maandag op dinsdag met succes een laatste deel met daarin een Kwantum-filiaal weten te redden. "Wel is daar veel rook- en waterschade", aldus de veiligheidsregio. Voor zover bekend zijn er geen slachtoffers.

De brand brak maandag rond 19.45 uur uit en de brandweer zette veel materieel in om het vuur te bestrijden. Er werden onder meer vijftien blusvoertuigen ingezet. Er waren zeker 100 tot 150 brandweermensen ter plaatse.

Daarnaast kreeg de brandweer versterking vanaf Schiphol en Lelystad Airport, van in totaal vier zogenoemde crashtenders. Dit zijn speciale bluswagens die vooral op vliegvelden worden ingezet en waarvan de bemanning het voertuig niet hoeft te verlaten.

Door de hitte konden brandweerlieden niet te dichtbij komen en kon het vuur alleen vanaf de buitenkant worden bestreden. Een extra probleem was dat het bluswater van ver moest worden aangevoerd.

Rook trok over Soesterberg

De brand begon vermoedelijk in een autobedrijf en sloeg vervolgens over naar andere bedrijven en winkels. De bewoners van drie nabijgelegen woningen zijn geëvacueerd en hebben elders onderdak voor de nacht gevonden.

De vele rook trok over Soesterberg en was tot in de verre omtrek te zien. De brandweer raadde omwonenden aan deuren en ramen te sluiten.

De oorzaak van de brand is nog niet bekend.