De 42-jarige Cherif A. is maandag door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot 24 jaar gevangenisstraf voor het doodschieten van de Amsterdamse pizzeriahouder Goran Savic (49) en een poging tot moord op een andere, 44-jarige man. Het Openbaar Ministerie (OM) had 28 jaar cel geëist.

Savic werd in oktober 2019 doodgeschoten. De politie hield snel een verdachte aan. A. ontkende in 2020 verantwoordelijk te zijn voor de dood van Savic.

Volgens de rechtbank heeft A. op 23 oktober 2019 in het restaurant van het slachtoffer aan het Hugo de Grootplein in Amsterdam met een wapen geschoten, met als doel de 44-jarige te doden. Die werd geraakt, maar overleefde de aanval. Savic, die tussenbeide probeerde te komen, werd dodelijk getroffen.

Twee andere mannen (23 en 30 jaar) zijn door de rechtbank veroordeeld tot achttien jaar cel wegens medeplegen. Zij hebben volgens de rechtbank als zogenoemde spotters gefungeerd, door zich in de dagen voor het geweld in de buurt van de pizzeria op te houden en het doelwit te observeren.

Tegen deze mannen was door het OM 25 jaar cel geëist. De rechtbank sprak een vierde verdachte vrij. Tegen deze 36-jarige man was door het OM wegens medeplichtigheid achttien jaar cel geëist. Volgens de rechtbank kon echter niet worden bewezen dat hij een strafrechtelijk relevante bijdrage had geleverd.