De politie heeft vier mensen aangehouden in de zaak van de doodgeschoten Jan Elzinga, de zogenoemde 'zwembadmoord'. Deze vond plaats in Marum (Groningen) op 10 juli 2012. Het gaat om een 42-jarige vrouw uit de gemeente Hoogeveen, een 39-jarige man uit de gemeente Noordenveld, een 59-jarige vrouw uit Roden en een 56-jarige man uit Kampen.

De verdachten zitten in volledige beperkingen, wat betekent dat ze alleen contact mogen hebben met hun advocaat. De politie heeft daarnaast vier doorzoekingen gedaan.

Elzinga werd op veertigjarige leeftijd doodgeschoten aan de Langestraat in zijn woonplaats Marum. Hij werd 's ochtends vroeg voor de ingang van het zwembad aldaar doodgeschoten. Daar ging hij dagelijks baantjes trekken.

Er bleek sprake te zijn geweest van een huurmoord. In 2013 eiste het Openbaar Ministerie vijftien jaar celstraf tegen een verdachte die de moord zou hebben gepleegd. Een andere verdachte kreeg in 2014 twintig jaar celstraf opgelegd.

De nieuwe aanhoudingen zijn gedaan op basis van nieuwe informatie, die het onderzoeksteam van de politie in januari ontving.