
Boeren arriveren op Malieveld voor stikstofprotest, tractoren van A12 gehaald
Een politiewoordvoerder zegt dat waar mogelijk wordt bekeurd, maar hij weet niet hoeveel boetes precies zijn uitgedeeld. De tractoren hebben hun reis naar Den Haag via binnenwegen vervolgd.
De demonstraties zijn georganiseerd door Agractie en Farmers Defence Force (FDF) en zijn een vervolg van de massale boerenprotesten van 2019. De boeren vinden dat zij te veel de rekening van de stikstofcrisis krijgen toegeschoven en vrezen dat de ruimte voor boerenbedrijven de komende jaren fors zal worden ingeperkt.
De gemeente Den Haag meldt dat de boeren die onderweg zijn hun voertuig kunnen parkeren op de Bezuidenhoutseweg. Woordvoerder Bert Kamp van Agractie laat aan NU.nl weten dat de protesten 'gewoon' doorgaan, ondanks de aanslag op Peter R. de Vries. De boeren zullen woensdagochtend kort stilstaan bij de moordaanslag op de misdaadjournalist.
De Flevolandse afdeling van Agractie heeft in verband met de aanslag op misdaadjournalist Peter R. de Vries besloten niet mee te doen aan de boerenprotesten, zo laat Agractie Flevoland weten aan Omroep Flevoland.
Naast naar het Malieveld zijn de boeren ook onderweg naar provinciehuizen in Assen, Arnhem, Zwolle en Den Bosch. Om 14.00 uur zijn de acties weer afgelopen.
Adviesrapport: Neem gerichte maatregelen
Het volgende kabinet moet de stikstofuitstoot de komende jaren sterk verminderen. De hoge stikstofuitstoot in Nederland leidt al jaren tot een achteruitgang van beschermde natuurgebieden en de volksgezondheid. Het draait daarbij om ammoniak, dat vooral afkomstig is van de landbouwsector, en om stikstofoxiden, afkomstig van wegverkeer en industrie.
De boeren zijn boos vanwege een adviesrapport van hoogleraar Jan Willem Erisman en landschapsarchitect Berno Strootman aan de overheid. Daarin wordt geadviseerd om op korte termijn gerichte maatregelen te nemen om de uitstoot van de landbouw te verminderen op plaatsen waar die het grootste effect heeft op de natuur.
Het gaat dan om bijvoorbeeld de Veluwe en de hoge zandgronden in gebieden als Oost-Brabant. Ook in het Groene Hart zou de landbouw minder intensief moeten worden.
FDF en Agractie zijn bang dat die plannen zullen leiden tot een verplichte uitkoop van boeren tegen "een slechte prijs" en dat hiermee de toekomst van de sector op het spel staat. "Boeren, geworteld in hun gebied, kun je niet van de kaart vegen", aldus de actiegroep.

NUjij: Uitgelichte reacties