Goedenavond. In dit liveblog houden we je op de hoogte van de aanslag op misdaadjournalist Peter R. de Vries. Hij raakte daarbij zwaargewond.

  • De Vries werd dinsdag rond 19.30 uur beschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam en vecht volgens burgemeester Halsema momenteel voor zijn leven in het ziekenhuis.
  • Twee verdachten zitten nog vast, een 35-jarige Pool uit Maurik en een 21-jarige Rotterdammer. Een derde man, een 18-jarige Amsterdammer, is geen verdachte meer in het onderzoek.
  • Rutte spreekt over "een aanslag op een moedige journalist en de vrije journalistiek". De familie van De Vries zegt dat hun "ergste nachtmerrie is uitgekomen".
CEO RTL: 'Veiligheid staat op één'
"De veiligheid staat op nummer één", gaat Seven Sauvé, CEO van RTL Nederland, in de talkshow Humberto in op de mogelijke risico's die De Vries zou hebben gelopen tijdens de opnames van een televisieprogramma in het centrum van Amsterdam. "Journalisten moeten veilig hun werk kunnen doen", aldus Sauvé. "De locatie mag daarin niet leidend zijn."
donderdag 8 juli om 07:01
Aantal kijkers RTL Boulevard verdubbeld na aanslag op De Vries
De speciale aflevering van RTL Boulevard over de aanslag op Peter R. de Vries is woensdag door ruim 1,3 miljoen mensen bekeken. Dat zijn bijna twee keer zo veel mensen als dinsdag naar de reguliere uitzending keken, blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek.

In Boulevard keken onder anderen Luuk Ikink, Marieke Elsinga, Peter van der Vorst en Albert Verlinde terug op de gebeurtenissen van dinsdag, toen hun collega De Vries kort na de uitzending werd neergeschoten. Het incident had grote impact op het team van het programma, zo vertelden Ikink en Elsinga.
woensdag 7 juli om 21:27
Tijdlijn: Dit gebeurde er na de moordaanslag op Peter R. de Vries
Tijdlijn: Dit gebeurde er na de moordaanslag op Peter R. de Vries
woensdag 7 juli om 20:48

NVJ had het in gesprek met Slob en Grapperhaus ook over lokale misdaadjournalistiek
De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) heeft woensdag een gesprek gevoerd met demissionair ministers Arie Slob (Media) en Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) over de veiligheid van (misdaad)journalisten, vertelt algemeen secretaris van de NVJ Thomas Bruning in de talkshow Humberto. In het gesprek zou ook speciale aandacht zijn besteed aan lokale misdaadverslaggevers, bijvoorbeeld in het Brabantse drugsmilieu, die minder zichtbaar zouden zijn dan De Vries.

Volgens Bruning heeft de aanslag op De Vries een "verkillend effect" op journalisten. "Dit is waarom wij allemaal voelen dat dit heel dichtbij komt. Het geeft een gevoel van onmacht dat je je werk moet doen en constant op je hoede moet zijn."

woensdag 7 juli om 20:09
CEO RTL Nederland bevestigt kritieke toestand De Vries
Sven Sauvé, CEO van RTL Nederland, bevestigt in de talkshow Humberto dat De Vries nog steeds in zorgwekkende toestand in het ziekenhuis ligt. Dat baseert Sauvé op gesprekken die medewerkers van RTL Boulevard zouden hebben gevoerd met De Vries' familie.
woensdag 7 juli om 19:43
Advocaat van Ridouan T.: 'Link cliënt met aanslag De Vries niet onderbouwd'
Inez Weski, de advocaat van Ridouan T., is niet te spreken over berichten in de media die zouden wijzen op mogelijke betrokkenheid van haar cliënt bij de moordaanslag op De Vries.

"Er is inmiddels een stroom aan berichten in de media ontstaan over wie degene(n) is of zijn die voor deze vreselijke gebeurtenis verantwoordelijk zou(den) zijn", aldus Weski in een persverklaring. "Daarbij werd echter zonder enige objectieve onderbouwing gewezen naar cliënt Ridouan T."

Volgens Weski is het belangrijk om "de rust en onafhankelijkheid in het onderzoek te bewaren" terwijl de politie de aanslag op De Vries onderzoekt. De advocaat verwacht "dat alle mogelijke scenario's grondig zullen worden onderzocht".
woensdag 7 juli om 16:50
RTL heeft professionele hulp ingeschakeld voor team RTL Boulevard
RTL Nederland heeft professionele hulp ingeschakeld voor het team van het programma RTL Boulevard, waar De Vries te gast was voordat hij werd neergeschoten. Dat vertelt programmadirecteur Peter van der Vorst woensdagavond tijdens een speciale uitzending van het programma.

Volgens Luuk Ikink, die RTL Boulevard dinsdagavond presenteerde, hebben sommige teamleden gezien hoe De Vries werd neergeschoten. Volgens programmagast Albert Verlinde wilden teamleden De Vries niet alleen op straat laten liggen. Daarom zijn ze naar buiten gegaan om bij de misdaadjournalist te zijn. 

"Nu zijn we onderwerp van het nieuws", aldus Van der Vorst over de gebeurtenissen. "Dat is heftig, maar we moeten er wel zijn." Het team van RTL Boulevard had dinsdag al besloten om de uitzending van woensdag door te laten gaan, omdat De Vries dat gewild zou hebben.
woensdag 7 juli om 16:38
Dranghekken bij bloemen voor Peter R. de Vries
De gemeente Amsterdam heeft dranghekken geplaatst in de Lange Leidsedwarsstraat, waar steeds meer bloemen liggen op de plek waar De Vries dinsdagavond is neergeschoten.

Het blijft bijna 24 uur na de aanslag een komen en gaan van mensen die met een bos bloemen of een tekst hun medeleven willen uiten en hun gedachten willen delen. Tussen de bloemenzee zijn teksten te lezen als "Peter, blijf knokken", "Jij bent nog niet klaar" en "Kom terug, onze held".

Rond de bloemenzee is veel pers verzameld, ook buitenlandse media. Onder meer de Duitse krant Bild, de Duitse omroepen RTL en Deutsche Welle, de Vlaamse omroepen VRT en VTM en de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws zijn aanwezig.
woensdag 7 juli om 16:27
Extra beveiligingsmaatregelen na aanslag De Vries
Demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) heeft naar aanleiding van de aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries extra beveiligingsmaatregelen getroffen. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft hij dat "beveiligingsmaatregelen zijn geïntensiveerd". Wat dat betekent en waar en hoe dit gebeurt, wil het departement niet kwijt.

De verscherpte of extra maatregelen zijn genomen in afwachting van het onderzoek naar de "omstandigheden van deze uitermate schokkende gebeurtenis", schrijft de minister.
woensdag 7 juli om 16:10
Grapperhaus en Halsema bezoeken redactie RTL Boulevard
Demissionair minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus en de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema zijn rond 20.00 uur bij de studio van RTL Boulevard in de hoofdstad aangekomen voor een bezoek aan de redactie.

De bewindsman liet eerder op de avond al weten de redactie van het programma te bezoeken om steun te betuigen vanwege de aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. De twee kwamen met twee aparte auto's aan bij de studio aan het Leidseplein. RTL Boulevard stond woensdagavond volledig in het teken van De Vries.
woensdag 7 juli om 15:56
Verdachte van neerschieten De Vries vorige week ook gearresteerd
Een van de twee verdachten die vastzitten voor het neerschieten van De Vries is vorige week ook al gearresteerd, meldt de Volkskrant. Drie buurtgenoten van de man laten dat onafhankelijk van elkaar weten aan de krant.

Een woordvoerder van de politie Oost-Nederland heeft in gesprek met de Volkskrant bevestigd dat vorige week een 35-jarige man uit Maurik is aangehouden. Of het om de verdachte van de aanslag op De Vries gaat, kan de woordvoerder niet bevestigen.
woensdag 7 juli om 15:39
Stichting van De Vries legt publieke acties stil
De stichting De Gouden Tip, waarmee De Vries geld inzamelt voor de gouden tip in de verdwijningszaak van Tanja Groen, legt alle publieke acties stil. Mensen kunnen nog wel doneren en tips geven op de website van de stichting.

"We zijn geschokt", zegt vicevoorzitter Lex de Jager. "Ik ken Peter heel goed. We zijn heel bezorgd over zijn situatie." De stichting staakt alle publieke acties, "totdat we meer weten over hopelijk het herstel van Peter", aldus de advocaat.

De teller van de inzameling voor de gouden tip in de verdwijningszaak van Tanja Groen is woensdagmiddag opgelopen tot ruim 244.000 euro. Dinsdagavond ging het nog om ruim 238.000 euro.
woensdag 7 juli om 15:07
Video van De Vries delen is niet strafbaar, wel problematisch
Vlak na de aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries werden filmpjes van De Vries gemaakt en online verspreid. Onder meer de politie en de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema riepen ertoe op die beelden niet te delen. Als je dat wel doet, is dat niet per definitie strafbaar, zeggen deskundigen. Maar moreel is het moeilijk te verantwoorden. Lees hier verder.
woensdag 7 juli om 14:33
De aanslag op Peter R. de Vries voelt 'on-Nederlands'. Een journalist die op klaarlichte dag in het centrum van Amsterdam door zijn hoofd wordt geschoten. Maar in hoeverre kan je dit nog 'on-Nederlands' noemen?
Is de moordaanslag op Peter R. de Vries 'on-Nederlands'?
Is de moordaanslag op Peter R. de Vries 'on-Nederlands'?
woensdag 7 juli om 14:21
Slob: 'Aanslag raakt in het bijzonder de journalistiek'
De aanslag op Peter R. de Vries "raakt ons allen en in het bijzonder de journalistiek waar hij onlosmakelijk onderdeel van is". Dat zei demissionair minister voor Media Arie Slob woensdag na overleg met de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren.

De minister wil niet vooruitlopen op het politieonderzoek als het gaat om het motief voor de "laffe aanslag", maar merkt wel op dat de veiligheid van journalisten al langer in het gedrang is. "Welk motief het ook is, het is gewoon niet te tolereren en raakt de rechtsstaat waar de journalistiek onderdeel van is", aldus Slob. Er moet een duidelijke norm gesteld worden: "handen af van journalisten".
woensdag 7 juli om 12:18
Aanslag op De Vries past in rijtje aanslagen op de rechtsstaat
De poging om Peter R. de Vries van het leven te beroven past moeiteloos in een recent rijtje aanslagen op de rechtsstaat en persvrijheid. De moorden op de broer van kroongetuige Nabil B., misdaadblogger Martin Kok en advocaat Derk Wiersum staan in dat rijtje, maar ook de aanslagen op de gebouwen van De Telegraaf en weekblad Panorama. Het is een wereld die harder is geworden. De Vries schuwde die wereld niet. Lees hier verder. 
woensdag 7 juli om 12:04
Amsterdammers leggen bloemen neer voor De Vries
Amsterdammers leggen bloemen neer voor De Vries
woensdag 7 juli om 11:42
Internationale journalisten: Nieuwe klap voor persvrijheid
Internationale journalistenorganisaties noemen de aanslag op Peter R. de Vries een nieuwe tragische klap voor de persvrijheid in Europa. De Europese en de internationale federatie (EFJ en IFJ) veroordelen de moordpoging en zeggen geschokt te zijn.

Het is "essentieel" voor elke democratie het cruciale werk van (onderzoeks)journalisten om misdaad en andere wezenlijke zaken aan te pakken, mogelijk te maken en te beschermen, meent de EFJ.

De Europese Unie heeft de afgelopen jaren meermaals te maken gehad met geruchtmakende aanslagen op journalisten die misstanden blootleggen, zoals de Slowaakse onderzoeksjournalist Ján Kuciak en Daphne Caruana Galizia uit Malta.
woensdag 7 juli om 11:12
Amsterdamse gemeenteraad staat stil bij aanslag De Vries
De Amsterdamse gemeenteraad heeft woensdagmiddag bij aanvang van de vergadering stilgestaan bij de aanslag op Peter R. de Vries.

"Gisteravond is er een laffe en brute aanslag gepleegd op het leven van misdaadverslaggever Peter R. de Vries", aldus burgemeester Femke Halsema. "Deze aanslag op zijn leven heeft onze stad geschokt. We zijn woedend en vastberaden. De politie heeft gisteravond opnieuw snel en professioneel opgetreden. Samen met het Openbaar Ministerie zetten ze alles op alles om de verantwoordelijken op te sporen en te berechten."

"Ook de buurt is geschrokken. Er staat een calamiteitenbus waar politie en slachtofferhulp klaarstaan voor bewoners en ondernemers. We zijn in gedachten bij zijn gezin, familie en vrienden."
woensdag 7 juli om 10:49
RTL Boulevard woensdagavond in teken van De Vries
RTL Boulevard staat woensdagavond in het teken van misdaadverslaggever Peter R. de Vries, laat een woordvoerder van RTL weten. Over de invulling van de uitzending kan de woordvoerder nog niets bekendmaken. Wel is al duidelijk dat er tijdens RTL Boulevard en later op de avond bij Humberto geen reclame te zien is.

Eerder liet Boulevard-presentatrice Marieke Elsinga al weten enorm op te zien tegen de komende uitzending. Ze denkt dat die waarschijnlijk de moeilijkste wordt die ze ooit heeft gemaakt. RTL Nederland, productiehuis Fremantle en het team van RTL Boulevard lieten weten enorm te zijn geschrokken van het nieuws over De Vries. In een gezamenlijke verklaring noemden ze het "een onbeschrijfelijk laffe daad".
woensdag 7 juli om 10:29
NU.nl-verslaggever Chris Helt sprak in 2018 met de dinsdag neergeschoten Peter R. de Vries. De misdaadverslaggever vertelde in een auto-interview een kogelwerend vest te bezitten, maar dat nog nooit aangehad te hebben.
Peter R. de Vries in 2018: 'Heb kogelvrij vest, maar nooit aangehad'
Peter R. de Vries in 2018: 'Heb kogelvrij vest, maar nooit aangehad'
woensdag 7 juli om 10:22
Verdachten neerschieten De Vries vrijdag voorgeleid
De twee mannen die verdacht worden van betrokkenheid bij het neerschieten van misdaadverslaggever Peter R. de Vries worden vrijdag voorgeleid. De rechter-commissaris bepaalt dan of de verdachten langer in voorarrest blijven.

Een arrestant mag door de politie maximaal drie dagen worden vastgehouden. Daarna moet hij worden voorgeleid. De officier van justitie kan dan om verlenging van de bewaring vragen. De rechter-commissaris kan de hechtenis met maximaal twee weken verlengen. Na die veertien dagen kan bij zware verdenkingen een voorgeleiding volgen voor de raadkamer van de rechtbank. Die toetst en kan het voorarrest vervolgens met maximaal negentig dagen verlengen.

De verdachten zitten in volledige beperkingen. Dat wil zeggen dat ze met niemand contact mogen hebben, behalve met hun advocaat. Hoelang dit mag of kan duren, is niet wettelijk vastgelegd. Een reden om deze maatregel op te leggen kan zijn om het onderzoek niet te frustreren.
woensdag 7 juli om 09:17
Derde arrestant aanslag De Vries vrijgelaten, geen verdachte meer
De derde verdachte die gisteren werd aangehouden voor mogelijke betrokkenheid bij de aanslag op Peter R. de Vries, is woensdag op vrije voeten gesteld. De achttienjarige Amsterdammer is geen verdachte meer in het onderzoek, laat de politie weten.
woensdag 7 juli om 09:13
Verdachten van aanslag De Vries zijn 35-jarige Pool en 21-jarige Rotterdammer
De verdachten achter de moordaanslag op misdaadjournalist Peter R. de Vries zijn een 35-jarige Pool en een 21-jarige Rotterdammer, maakt de politie woensdagochtend bekend. Een derde man, een achttienjarige Amsterdammer, was verdachte in het onderzoek maar is inmiddels op vrije voeten gesteld. De politie gaat ervan uit dat hij niets met de aanslag te maken heeft. Lees hier verder.
woensdag 7 juli om 09:05
Geen zwaarbewapende agenten meer bij ziekenhuis waar De Vries mogelijk ligt
Bij het VUmc in Amsterdam staan niet langer zwaarbewapende agenten. De zichtbare bewaking bij het ziekenhuis lijkt te zijn afgeschaald.

Vanwege de ziekenhuisopname van De Vries bewaakten zwaarbewapende agenten gisteravond de ingang van de spoedeisende hulp van het VUmc. Vanochtend kwam de politie nog wel langs tijdens een surveillance, ook staan er twee politiewagens bij het ziekenhuis.

Een woordvoerder van het VUmc kon om privacyredenen niet bevestigen dat de zwaargewonde De Vries naar het ziekenhuis aan de De Boelelaan was gebracht. Ook kon de woordvoerder niets kwijt over de aanwezigheid van de agenten.
woensdag 7 juli om 08:52
VS noemt De Vries 'nationale held'
De Verenigde Staten hebben de aanslag op Peter R. de Vries scherp veroordeeld. "Het is niet alleen een aanslag op een Nederlandse nationale held, maar ook een aanslag op de vrijheid van de pers", meldt de Amerikaanse ambassade in Den Haag.

De Vries dankt zijn bekendheid in de VS onder meer aan zijn onderzoek naar de verdwijning van de Amerikaanse tiener Natalee Holloway op Aruba. Hij won in 2008 een Emmy Award, een prestigieuze Amerikaanse televisieprijs, voor zijn uitzending over die zaak.
woensdag 7 juli om 08:18
Niet alle boeren protesteren vandaag door aanslag op De Vries
De Flevolandse tak van boerenactiegroep Agractie heeft besloten om woensdag niet te protesteren tegen het stikstofbeleid van het kabinet, schrijft Omroep FlevolandDe boeren twijfelen of hun boodschap de aandacht krijgt die het verdient, omdat "de politiek en journalistiek momenteel iets anders aan het hoofd hebben dan het voortbestaan van de agrarische sector".

Woordvoerder Bert Kamp van de landelijke organisatie achter Agractie vertelde vanochtend aan NU.nl dat de acties 'gewoon' doorgaan. Inmiddels worden steeds meer boeren met hun tractors gesignaleerd op het Haagse Malieveld. Daar zal vanochtend kort worden stilgestaan bij de aanslag op Peter R. de Vries. De boerenprotesten beginnen officieel om 11.00 uur en eindigen rond 14.00 uur.
woensdag 7 juli om 08:14
Op de plek waar Peter R. de Vries werd neergeschoten, in de Lange Leidsedwarsstraat, worden woensdagochtend steeds meer bloemen neergelegd. "Voor Peter, overleef!", staat op een van de kaartjes.
woensdag 7 juli om 08:05
Hoofdredacteuren geschokt door aanslag op De Vries
Het Genootschap van Hoofdredacteuren is "sprakeloos en geschokt" door de aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. De organisatie leeft mee met de familie, vrienden en directe collega's van De Vries. 

"De precieze achtergrond van deze laffe aanslag is nog onbekend, maar dit kan niet anders worden gezien dan als ook een aanslag op de journalistiek, de persvrijheid en daarmee op de rechtsstaat", luidt de verklaring. "Het Genootschap zal zich blijven inzetten voor de veiligheid van journalisten en voor het vrije woord. Daarbij gaat het zeker ook over de dagelijkse aanvallen op de journalistiek in het algemeen."

De organisatie wenst familie en vrienden van de "dappere en eigenzinnige" De Vries heel veel sterkte.
woensdag 7 juli om 07:59
Buurtbewoners van plaats waar aanslag plaatsvond zoeken steun bij elkaar
Buurtbewoners van de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam, waar Peter R. de Vries werd neergeschoten, praten woensdag met elkaar over wat er is gebeurd. "Verschrikkelijk", noemt een van hen de aanslag. "Het is heel erg", zegt een andere bewoner. Sommige bewoners hebben de schoten gehoord, sommigen hebben De Vries zien liggen. "Ik heb de vijf schoten gehoord en ben ernaartoe gerend", vertelt een omstander. Met een handdoek probeerde hij naar eigen zeggen het bloeden te stelpen.

Andere buurtbewoners kwamen na het incident bij de straat aan. "Ik wilde rond 19.30 uur naar huis, maar mocht van de politie niet verder." De straat was afgezet tot ongeveer 23.30 uur, zegt een vrouw. "Overal stonden gele bordjes om plekken te markeren, ook voor de deur waar is geschoten."

In de straat werden woensdagochtend bloemen gelegd en kaarsjes aangestoken.
woensdag 7 juli om 07:53
Moeder Nicky Verstappen erg emotioneel door aanslag: 'Het is verschrikkelijk'
De moeder van Nicky Verstappen, Berthie, heeft gereageerd op de moordaanslag op Peter R. de Vries. "We kunnen alleen maar hopen dat hij het redt, het is verschrikkelijk", zegt ze tegen de NOS.

De Vries staat de familie van Verstappen bij in de zaak-Nicky Verstappen. De elfjarige jongen werd in 1998 dood gevonden en is voor zijn dood seksueel misbruikt. In 2018 werd Jos B. opgepakt als hoofdverdachte in de zaak. Hij werd eind 2020 veroordeeld tot twaalf jaar cel, maar ging in hoger beroep.

De misdaadjournalist voert namens de familie al twintig jaar het woord in de slopende rechtszaak. "Je schrikt je kapot", aldus Berthie Verstappen. "Hij heeft altijd voor ons gevochten - en voor Nicky - en we hopen dat hij nu voor zichzelf vecht."
woensdag 7 juli om 07:50
Bekijk hier de reactie van koning Willem-Alexander en koningin Máxima op de aanslag op Peter R. de Vries.
Koning 'zeer ontdaan' door aanslag op Peter R. de Vries
Koning 'zeer ontdaan' door aanslag op Peter R. de Vries
woensdag 7 juli om 07:39
Twee verdachten van aanslag op De Vries zouden uit Gelderland komen
Twee van de drie verdachten die dinsdagavond werden opgepakt door de politie zouden afkomstig zijn uit Gelderland, schrijft De Gelderlander op basis van bronnen binnen de politie en het Openbaar Ministerie (OM). Het zou gaan om twee mannen van zo'n twintig tot dertig jaar uit Tiel en Maurik.

Het is niet duidelijk of een van de mannen de schutter is die Peter R. de Vries dinsdag rond 19.30 uur neerschoot. Over de gezondheidstoestand van de misdaadjournalist is sinds gisteravond geen nieuwe update gemeld. Volgens de laatste berichten vecht De Vries nog altijd voor zijn leven in het ziekenhuis.
woensdag 7 juli om 07:22
OLVG-ziekenhuis Amsterdam: 'Gelekte informatie' over gezondheid Peter R. de Vries is nep
Geruchten op sociale media dat een medewerker van het OLVG-ziekenhuis van Amsterdam informatie zou hebben gedeeld over de gezondheidssituatie van Peter R. de Vries zijn nep, schrijft het ziekenhuis woensdagochtend in een verklaring. "De gegevens die bij het bericht staan, zijn niet te herleiden naar een medewerker van OLVG."

Het ziekenhuis betreurt de ontstane onrust en zegt in gedachten bij De Vries en zijn naasten te zijn. Eerder meldde het OLVG al dat in verband met privacyredenen nooit informatie over patiënten wordt gedeeld.
woensdag 7 juli om 07:15
Bij deze rechtszaken is De Vries momenteel betrokken
Bij deze veelbesproken rechtszaken speelde Peter R. de Vries de afgelopen jaren een grote rol. In een van de zaken - het Marengo-proces - zou De Vries zelfs op een dodenlijst zijn geplaatst, door hoofdverdachte Ridouan T.

In die zaak werden eerder ook de advocaat en broer van kroongetuige Nabil B. geliquideerd. De Vries vertelde in gesprek met het AD dat bedreigingen hem "geen flikker uitmaken".
woensdag 7 juli om 07:05
Koning Willem-Alexander noemt neerschieten Peter R. de Vries 'aanslag op rechtsstaat'
Koning Willem-Alexander noemt het neerschieten van Peter R. de Vries "een aanslag op de rechtsstaat". Dat zei de koning bij een persmoment tijdens zijn staatsbezoek aan Duitsland.

Willem-Alexander en koningin Máxima wensen iedereen voor wie De Vries dierbaar is sterkte toe. Ook zegt de koning "naast de collega-journalisten" van de misdaadverslaggever te staan. "Peter R. de Vries is natuurlijk een journalist, een bijzondere journalist. En dit was een aanslag op de journalistiek", vervolgde de koning. "De hoeksteen van onze rechtsstaat. En daarmee ook een aanslag op de rechtsstaat."

Willem-Alexander zei verder nog geen details over de situatie van De Vries te hebben. "Toch wilden we heel graag dit moeilijke moment met u delen." De vorst is "zeer ontdaan" door de gebeurtenis.

Het koningspaar woonde in Berlijn een concert van het Koninklijk Concertgebouw Orkest bij toen het nieuws over De Vries naar buiten kwam. Dinsdagavond liet het paar al weten "diep geschokt" te zijn. "Journalisten moeten onbedreigd en vrij hun belangrijke werk kunnen doen", schreven Willem-Alexander en Máxima toen. "Wij voelen ons verbonden met iedereen die zich inzet voor de vrije pers in onze rechtsstaat."
woensdag 7 juli om 06:46
Belangenorganisaties uiten medeleven met De Vries en familie
Internationale journalisten- en mensenrechtenorganisaties spreken hun medeleven uit met de neergeschoten misdaadjournalist Peter R. de Vries en zijn familie. Het Committee to Protect Journalists (CPJ) vraagt om een spoedig en grondig onderzoek naar de schietpartij om te bepalen of hij een doelwit was wegens zijn werk. "Journalisten in de EU moeten misdaad en corruptie kunnen onderzoeken zonder te vrezen voor hun veiligheid", aldus het CPJ.

Reporters without Borders (RSF) zegt solidair te zijn met de familie van De Vries en met alle Nederlandse journalisten. Het Internationaal Persinstituut (IPI) is geschokt door de schietpartij. "Het neerschieten van nog een misdaadverslaggever in de Europese Unie is een trieste dag voor persvrijheid", aldus het IPI.

Lotte Leicht van Human Rights Watch noemt de aanslag "schokkend". "Ik leef mee met hem en zijn gezin", aldus Leicht via Twitter. Oprichter Alice Stollmeyer van Defend Democracy spreekt ook haar medeleven met De Vries, zijn familie en alle journalisten uit. "Nog een Europese journalist die de georganiseerde misdaad onderzocht is een doelwit geworden."
woensdag 7 juli om 06:36
Dit is wat we tot nu toe weten over de aanslag op Peter R. de Vries
Misdaadjournalist en mediaman Peter R. de Vries vecht voor zijn leven in het ziekenhuis nadat hij dinsdagavond werd neergeschoten in het centrum van Amsterdam. Hier lees je wat er nu bekend is over de aanslag op De Vries en zijn de laatste ontwikkelingen voor je opgesomd.
woensdag 7 juli om 06:17
De Vries wilde ondanks dreigingen niet worden beveiligd
Peter R. de Vries wilde niet beveiligd worden, ondanks dat zijn leven vanuit meerdere hoeken werd bedreigd. Zijn collega Kees van der Spek vertelde in Humberto dat De Vries zich hier niet gemakkelijk bij voelde.

De Vries is vertrouwenspersoon van kroongetuige Nabil B. in de zaak rond crimineel Ridouan T. De misdaadverslaggever liet weten dat hij op de dodenlijst van T. stond, iets dat door de crimineel werd ontkend. Ook Willem Holleeder zou het eerder hebben gehad over een potentiële aanslag op hem. "We hadden het er weleens over, maar Peter zei: 'Ik kan er niet zo heel veel tegen doen'", zegt Van der Spek, die regelmatig met De Vries samenwerkt. "Als er rechts politie is en links ook, dan kun je alsnog van voren worden beschoten."
woensdag 7 juli om 06:16
Europese ministers reageren geschokt op neerschieten De Vries
De aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries leidt ook in andere Europese landen tot geschokte reacties. "Een aanslag op alles waar wij als samenleving voor staan en op de hele journalistiek. Hopelijk worden de daders snel gevat", zegt de Vlaamse minister van Media Benjamin Dalle volgens VRT.

Ook de Noorse minister Ine Marie Eriksen Søreide reageert bezorgd. Ze noemt de aanslag op de Twitter-account van haar ministerie "alarmerend". Søreide stelt dat de veiligheid van journalisten essentieel is voor de persvrijheid en het beschermen van mensenrechten en de democratie.

Eurocommissaris Věra Jourová zegt mee te leven met De Vries, zijn familie, vrienden en collega's. "Dit is een aanval op de persvrijheid en de democratie", schrijft ze op Twitter. "Journalisten moeten veilig kunnen werken."
woensdag 7 juli om 06:08
Marieke Elsinga over aanslag De Vries: 'Team Boulevard was hier bang voor'
Peter R. de Vries is dinsdagavond na de uitzending van RTL Boulevard vlak bij de studio in Amsterdam neergeschoten. Marieke Elsinga presenteerde het programma die avond. Tien minuten na de uitzending hoorde het team over de aanslag, vertelde Elsinga woensdagochtend in het radioprogramma Mattie & Marieke.

"Tien minuten na de show, dan praten we altijd nog even na, hoorden wij het nieuws. Eigenlijk schakelt je lijf en je kop om in een soort stand waarin je denkt: het is niet waar. Maar je weet dat dat het wel is. En het is natuurlijk ook iets waar we wel angst voor hebben gehad", aldus de presentatrice.

Elsinga wil weinig kwijt over de voorzorgsmaatregelen die bij RTL Boulevard zijn genomen. "Dat is iets wat we in het midden laten, hoe de beveiliging van Peter werkte. Maar we hebben wel tegen elkaar gezegd: 'Peter was niet bang.' En je hoopt dat dat ook echt zo was."