Peter R. de Vries is dinsdagavond neergeschoten in het centrum van Amsterdam. Hij is zwaargewond afgevoerd naar het ziekenhuis, meldt de politie.

De schietpartij vond rond 19.30 uur plaats op de Lange Leidsedwarsstraat. Daar wordt het televisieprogramma RTL Boulevard opgenomen, waar de 64-jarige misdaadjournalist vanavond te gast was.

Op een filmpje dat rondgaat op sociale media is De Vries duidelijk herkenbaar te zien met een bebloed gezicht. Hij ligt op zijn rug op de straat. Omstanders helpen hem en roepen of er al gebeld is naar 112. Of hij nog aanspreekbaar was, kan een politiewoordvoerder niet zeggen

De politie is met een grote zoekactie met meerdere eenheden op zoek naar één of meerdere verdachten. Rond 19.40 uur werd via Burgernet een signalement van de vermoedelijke schutter verspreid.

Het zou gaan om een man met een lichtgetinte huidskleur en een klein, tenger postuur. Hij droeg een donkergroene jas met camouflagevlekken en een zwarte pet. Wie deze man ziet, kan hem beter niet zelf benaderen maar kan beter 112 bellen, aldus het Burgernet-bericht.

Rutte en Grapperhaus in gesprek met NCTV

Demissionair premier Mark Rutte en justitieminister Ferd Grapperhaus praten sinds 22.00 uur met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Ze laten zich informeren over de schietpartij, waarna een korte reactie volgt.

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema is samen met de hoofdofficier van justitie en de politiecommissaris bijeen (de Amsterdamse driehoek). Zij geven om 23.00 uur een persconferentie over de schietpartij.