Het Openbaar Ministerie (OM) eist een celstraf van twee jaar, waarvan één jaar voorwaardelijk, voor het in brand steken van een GGD-teststraat op Urk. De 21-jarige Fokke V. uit Urk staat dinsdag terecht voor de brandstichting.

De zaak van de zestienjarige medeverdachte uit het Friese Lemmer is vanwege zijn leeftijd achter gesloten deuren behandeld. Tegen hem is 229 dagen jeugddetentie, waarvan 180 dagen voorwaardelijk, en een taakstraf van 120 uur geëist.

De teststraat bij het haventerrein op Urk werd zaterdagavond 23 januari in brand gestoken tijdens rellen. Tientallen mensen gingen de straat op uit protest tegen de avondklok. Ze reden in ongeveer honderd auto's luid toeterend over het haventerrein.

"Er is die avond met straatstenen gegooid, een cameraman werd aangevallen met pepperspray. Er werd vuurwerk naar de politie gegooid en ambulancemedewerkers zijn belaagd", somde de officier van justitie op. "De avondklok was een moeilijke maatregel, maar er is simpelweg geen enkele reden voor dit geweld en deze agressie." Ze noemde de brandstichting het dieptepunt van de avond en "een mes in de rug voor GGD-medewerkers".

De twee verdachten werden op 16 februari aangehouden. V. is volgens het OM verminderd toerekeningsvatbaar. "Hij is een beschadigde jongeman met meerdere problemen in zijn leven, iemand die onvoldoende veiligheid en geborgenheid heeft gekend." Hij zou impulsief hebben gehandeld.

V. betuigde spijt in de rechtbank in Lelystad. "Het spijt me wat er is gebeurd, ik kan er niets aan veranderen", zei hij. "Van het een kwam het ander. We waren best wel opstandig vanwege de avondklok. Het is uit de hand gelopen", vertelde V. aan de rechters. "Ik ben helemaal niet heilig hoor, ik doe weleens verkeerde dingen. Maar dit is wel schandelijk."

Waarom het zo vaak uit de hand loopt op Urk
219
Waarom het zo vaak uit de hand loopt op Urk