De start van het wietexperiment in tien Nederlandse steden is voor onbepaalde tijd uitgesteld. Dat schrijft de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch donderdag in een brief aan de gemeenteraad.

Het was de bedoeling dat de proef met de legale levering, inkoop en verkoop van cannabis komend najaar van start zou gaan, maar er zijn nog te veel onzekerheden. Zo hebben de telers meer tijd nodig om kwalitatief goede hasj te kunnen leveren.

Ongeveer tachtig coffeeshops in onder meer Arnhem, Groningen, Maastricht en Almere doen mee aan de proef. De vier grote steden doen niet mee, omdat ze het niet eens waren met de opzet van het experiment.

Het experiment met de gesloten coffeeshopketen, zoals het officieel heet, moet uitwijzen of het mogelijk is om de teelt van cannabis legaal te maken. Nu kopen coffeeshops de wiet illegaal aan de achterdeur. Dat zorgt voor criminaliteit, overlast en gezondheidsproblemen. Het experiment gaat vier jaar duren.

Er zijn ondertussen na een strenge selectie telers uitgekozen. Als die voldoende wiet kunnen aanbieden binnen de grenzen van het experiment, wordt een nieuwe startdatum gekozen.

Volgens het ministerie van Justitie ligt het project niet stil. Omdat het om een ingewikkelde proef gaat die helemaal nieuw is, vergen sommige onderdelen veel tijd. Ook moeten de tien deelnemende gemeenten op lokaal niveau hun eigen zaken regelen, zoals het aanwijzen van een locatie voor de wietteelt en daar vergunningen voor verstrekken.