Op de vliegbasis in Leeuwarden heeft donderdag een incident met een Belgische F-16 plaatsgevonden, meldt de Koninklijke Luchtmacht. De piloot heeft daarbij volgens de veiligheidsregio gebruikgemaakt van de schietstoel om het vliegtuig te verlaten.

Volgens Defensie lijkt het erop dat het toestel bij het opstarten uit zichzelf is gaan versnellen. De F-16 reed daardoor een gebouw in. De piloot en een Belgische vliegtuigtechnicus, die op het moment van het ongeval aan het toestel werkte, raakten gewond. Beide personen zijn naar het ziekenhuis gebracht en maken het naar omstandigheden goed, laat Defensie weten.

Het is nog niet bekend wat de oorzaak van de problemen met het toestel was. De Onderzoeksraad is betrokken bij een verkennend onderzoek naar het incident.

Op de Friese basis vond op het moment van het ongeval een internationale oefening plaats, waarbij het Belgische toestel ook betrokken was. De oefening is stilgelegd, aldus Defensie.

Na 42 jaar kwam er juist donderdag officieel een eind aan de stationering van F-16-vliegtuigen op de Friese vliegbasis. De toestellen worden naar de basis in Volkel gevlogen, waarna ze nog enkele jaren gebruikt worden voordat ze worden vervangen door de F-35.

Parachute van F-16-piloot die schietstoel gebruikte hangt in hek
55
Parachute van F-16-piloot die schietstoel gebruikte hangt in hek
Commandant: 'Belgische F-16 ging ongewild accelereren'
67
Commandant: 'Belgische F-16 ging ongewild accelereren'