Veel meldingen over wateroverlast in Zuid-Limburg na onweersbuien
"Het is een combinatie van zware buien die langzaam bewegen, waarbij alle buien in een lange lijn over hetzelfde gebied trekken", zegt Weerplaza. "Daardoor krijgt het hele stroomgebied van de riviertjes bijzonder veel regenval te verwerken, en dat kunnen ze niet aan."
Volgens het KNMI kan bij de buien meer dan 50 millimeter neerslag vallen. De buien trekken in de loop van de nacht geleidelijk weg. Tegen 23.00 uur beëindigde het weerinstituut code oranje. Sindsdien is er sprake van code geel.
De meldkamer van de politie krijgt veel telefoontjes over wateroverlast in Landgraaf, Kerkrade en Eygelshoven. "We weten dat diverse straten blank staan. Brandweer en gemeente zijn hier druk mee. Indien er geen levensbedreigende situatie is, verzoeken wij geen 112 te bellen", aldus de politie op Twitter.

Limburgse straten staan blank door zware onweersbuien
Oproep
Oproep
Gaslekkage in Eygelshoven, ook hinder treinverkeer
Op Twitter zijn onder meer beelden van overstroomde straten in Eygelshoven te zien. Volgens 1Limburg sleurt het water straatmeubilair en wegafzettingen mee.
Door de wateroverlast is in de Veldhofstraat in het dorp een gaslekkage ontstaan. Het naar beneden stromende water heeft een deel van de stoep weggespoeld en een gasleiding beschadigd, laat Veiligheidsregio Zuid-Limburg weten. De hulpdiensten hebben uit voorzorg onder meer een supermarkt en een zorgcentrum in de omgeving ontruimd. Ongeveer veertig mensen worden opgevangen in een gemeenschapshuis.
De veiligheidsregio meldde rond 22.15 uur dat de situatie rond de beschadigde gasleiding weer veilig was. Alle geëvacueerde bewoners konden weer terug naar huis.
Ook het treinverkeer in de regio ondervindt hinder van het zware weer. Tussen Sittard en Maastricht rijden geen treinen meer omdat het water bij station Bunde bijna tot het perron komt, aldus ProRail. Ook tussen Heerlen en de Duitse plaats Herzogenrath rijden heel de avond geen treinen meer, meldt de NS. Het treinverkeer wordt woensdagochtend hervat.
Noord-Holland kreeg dinsdagochtend te maken met wolkbreuk
Noord-Holland kreeg dinsdagochtend te maken met soortgelijk weer. Een langzaam bewegende bui veroorzaakte wateroverlast in onder meer Hoorn. Op sommige plekken in West-Friesland zou in een uur tijd meer dan 30 millimeter regen zijn gevallen. Ter vergelijking: bij een normale regenbui gaat het om 4 tot 5 millimeter.
Wolkbreuken van dit kaliber zijn zeldzaam, zei Weerplaza eerder tegen NU.nl. Ze komen normaliter een paar keer per jaar voor, maar het weerinstituut ziet ze de laatste tijd vaker voorkomen.