Complotdenker Wouter Raatgever is dinsdag door de politierechter in Den Haag veroordeeld tot een celstraf van negen maanden (waarvan drie voorwaardelijk) voor het verspreiden van opruiende en bedreigende filmpjes. Deze zijn onder meer gericht tegen de gemeente Bodegraven-Reeuwijk, de advocaat van de gemeente en RIVM-directeur Jaap van Dissel.

Raatgever gelooft in verhalen over onder meer vermeende pedonetwerken en rituele kindermoorden in Bodegraven. Deze complottheorieën bespreekt hij - zonder enig bewijs - samen met Micha Kat en Joost Knevel via hun online platform Red Pill Journal.

Hierover is vorige week een kort geding gevoerd: de gemeente wil dat de drie stoppen met de beschuldigingen. De uitspraak in deze zaak is op 8 juli.

Raatgever zei eerder in zijn verweer dat de video's met waarschuwingen over kindermoorden "puur zelfverdediging" zijn. "Ik heb het recht om op te komen voor mijn kind en alle kinderen van de wereld. Kinderen, kleinkinderen en opa's en oma's mogen zich verdedigen", aldus Raatgever.

Volgens de rechter heeft de 53-jarige Raatgever de grens van de vrijheid van meningsuiting overschreden. "Wat u heeft gedaan, gaat alle perken te buiten", aldus de politierechter.

Verder zou Raatgever opruiende berichten hebben verspreid in de richting van RIVM-directeur Van Dissel. In een video van 27 mei riep hij mensen op tegen Van Dissel in actie te komen op de dag dat de infectioloog een prijs zou ontvangen. Na het geluid van een explosie zegt Raatgever in de video: "Dat moeten we gaan doen."

Bij eerdere zittingen rond het drietal werden rechters gewraakt. De kortgedingrechter is volgens hen niet onafhankelijk. Inmiddels hebben Kat en Knevel een wrakingsverbod, waardoor zij de rechter niet opnieuw mogen wraken.

Complotdenkers bezochten na oproep graven van kinderen

In februari leidden oproepen op sociale media ertoe dat grote groepen mensen onder meer in Bodegraven bloemen kwamen leggen op graven van vermeende slachtoffers van vermeende rituele kindermoorden. Bij de graven plaatsten de bezoekers bordjes met daarop teksten als "slachtoffers van kindermisbruik" en "satanische pedoterreur". Bij de gemeente kwamen tientallen dreigementen binnen.

In maart kondigde Bodegraven een noodverordening af en huurde de gemeente beveiligers in om te voorkomen dat complotdenkers nog langer de begraafplaats op zouden gaan. Online gingen de ongefundeerde beschuldigingen echter door. Daarom begon de gemeente een rechtszaak tegen de drie complotdenkers.

Op een kerkhof in Bodegraven legden complotdenkers bloemen op graven van kinderen.

Op een kerkhof in Bodegraven legden complotdenkers bloemen op graven van kinderen.
Op een kerkhof in Bodegraven legden complotdenkers bloemen op graven van kinderen.
Foto: ANP