Meervoudig moordverdachte Iliass K. heeft meerdere verklaringen afgelegd over liquidaties waar hij bij betrokken zou zijn en wijst daarbij naar medeverdachten. Dat werd dinsdag duidelijk in de rechtbank van Amsterdam. K. zei plotseling toch wat te vertellen te hebben, nadat hij eind mei een eis van levenslang had gehoord.

Een deel van de verklaringen wordt nog achtergehouden vanwege opsporingsbelangen, maar duidelijk is wel dat hij Gökhan C. en Massod Amin Hosseini aanwijst als verantwoordelijken voor een liquidatie van begin 2014 in Zaandam.

K. heeft daarnaast ook verklaringen afgelegd over personen die nog geen verdachte zijn in dit proces. Hij heeft tot nu toe altijd gezwegen en is na zijn opmerkelijke draai op 7 juni zeker twee keer gehoord door de politie. Die verhoren zijn nog niet afgerond. Er wordt inmiddels ook onderzocht of de verklaringen van K. op waarheid berusten.

K. ontkent zijn eigen rol in de moord op Alexander Gillis. Gillis, in de criminele wereld ook wel bekend onder de naam 'Aleki' of 'Macho', werd op 20 februari 2014 geliquideerd in Zaandam. Hij werd doodgeschoten toen hij uit zijn auto stapte. K. leverde wel informatie over het kenteken van de auto waarin het slachtoffer reed, maar zegt niet te hebben geweten dat deze informatie werd gebruikt om Gillis te vermoorden.

K. zegt na de liquidatie een ontmoeting te hebben gehad met C. en Hosseini. Zij zouden tegen hem hebben gezegd: "Wij hebben hem (Gillis, red.) net doodgeschoten." Het OM heeft Hosseini altijd gezien als de schutter.

Verdachte volgens OM betrokken bij meerdere levensdelicten

De moord op Gillis is een van de vijf levensdelicten die in deze rechtszaak spelen. Ook de liquidatie van de eerder genoemde Hosseini, de vergismoord op Stefan Eggermont en twee niet uitgevoerde moordopdrachten spelen een rol in deze zaak. Volgens justitie is K. daar allemaal bij betrokken.

Het is onduidelijk welke verklaringen hij in die zaken heeft afgelegd over zijn rol en die van anderen. Wel zou hij informatie hebben geleverd over de bijnamen die verdachten gebruikten.

K. was dinsdag niet aanwezig en zijn advocaat Guy Weski had weinig toe te voegen aan wat er naar voren is gebracht.

Duidelijk is dat de strafzaak vertraging oploopt. Oorspronkelijk zou op 30 augustus uitspraak worden gedaan, maar het is nu de bedoeling om K. op die dag in het openbaar te horen. Weski liet weten dat zijn cliënt bereid is om op die dag vragen te beantwoorden.