Een 44-jarige man uit Den Bosch is maandag veroordeeld tot een celstraf van vijftien maanden, waarvan zeven voorwaardelijk, voor het meedoen aan de avondklokrellen in Den Bosch. Hij gebruikte openlijk geweld en deed mee aan het plunderen en vernielen van winkels.

Na oproepen op sociale media trokken op 25 januari enkele honderden mensen naar de binnenstad van den Bosch om te demonstreren tegen de invoering van de avondklok.

Relschoppers staken vuurwerk af, gooiden met stenen en vernielden ruiten, fietsen en auto's. Ook werden winkels geplunderd. De man uit Den Bosch verspreidde eerder op de dag via WhatsApp een opruiende afbeelding, oordeelt de rechtbank in Den Bosch.

De man is in het verleden veelvuldig veroordeeld voor diefstal, bedreiging en vernieling. Hij moet de gedupeerde winkeliers een schadevergoeding van 7.700 euro betalen. Daarnaast moet de Bosschenaar van de rechtbank een gedragstraining volgen en krijgt hij een meldplicht bij de reclassering.

In april werd de eerste pleger van avondklokrellen veroordeeld. Toen kreeg een 21-jarige man tien maanden cel, waarvan vijf voorwaardelijk, vanwege zijn rol bij de rellen.