De brandweer is zaterdag opgeroepen voor een zeer grote brand bij Grasdrogerij Hartog in Lambertschaag. Vanwege de omvang van het incident waren veel hulpdiensten aanwezig, meldt Veiligheidsregio Noord-Holland Noord (VRNHN) aan NU.nl.

De brand is inmiddels onder controle. De brandweer verwacht een groot deel van de nacht bezig te zijn met nablussen. Daarbij kan het vuur af en toe oplaaien en rook toenemen.

Bij de brand zijn geen gewonden gevallen, laat VRNHN weten. Omdat er mensen in het pand aanwezig waren zijn ook ambulances gealarmeerd. Een persoon is nagekeken door ambulancepersoneel maar hoefde niet naar het ziekenhuis te worden vervoerd.

Mogelijk is de brand rond 18.00 uur ontstaan bij een van de droogtrommels in het midden van het bedrijf. Medewerkers van het bedrijf hebben een bluspoging gedaan.

De brandweer is er ondanks massale inzet niet in geslaagd overslag naar andere delen van het bedrijf te voorkomen. Men probeerde hooibalen uit het pand te verwijderen om verdere uitbreiding van de brand te voorkomen.

Waterschap probeert milieuschade te voorkomen

Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier is ook ingeschakeld. Het waterschap zet in op het beperken van milieuschade door het (blus)water in omliggende sloten in te dammen.

In de omgeving van het grasdroogbedrijf aan de Mijnsherenweg was een grote rookwolk te zien. VRNHN adviseerde omwonenden om vanwege de rookontwikkeling ramen en deuren te sluiten en mechanische ventilatie uit te zetten. De veiligheidsregio vroeg het publiek om de hulpdiensten de ruimte te geven.